Márciusi volt a februári időjárás

februári időjárás

Márciusi volt a februári időjárás


Rekordenyhe volt a február, olyannyira, hogy a márciusok között is a hetedik legmelegebb lenne. Mint a HungaroMet összefoglalójából kiderül, 2024 februárjának középhőmérséklete országos átlagban 8,2 Celsius-fok volt, ami hét fokkal haladja meg az 1991-2020-as évek átlagát.

Ilyen nagy pozitív anomália 1901 óta egyetlen hónapban sem fordult még elő. Ezzel az országos átlagot tekintve a legenyhébb február lett a 20. század eleje óta, 2,4 fokkal megelőzve az 1966-os februárt is. Olyannyira magas volt a februári középhőmérséklet, hogy a márciusok között is a hetedik legmagasabb lenne.

Az idei február ráadásul országos átlagban magasabb hőmérsékletet hozott, mint tizenhárom április 1901 óta, valamint 0,2 fokkal meghaladta a leghűvösebb, 1987-es tavasz átlagértékét is. A havi középhőmérséklet síkvidéken többnyire 7 és 9 fok között alakult, és még a legmagasabb hegyeken is bőven fagypont felett alakult a hónap középhőmérséklete.

Az extrém enyhe időjárás mellett kifejezetten száraz is volt a február, a hónapban országos átlagban mindössze 18,8 milliméternyi csapadék esett, ami a szokásos mennyiség fele. Az ország legnagyobb részén 10-30 milliméter között volt a havi csapadék, de az Alföldön nagy területen 10 milliméter alatt maradt. Az ország legcsapadékosabb része a Mátra és Bükk térsége volt, ahol 50 millimétert meghaladó havi csapadékösszegek is előfordultak.

Február első két hete

Február első két hete egy hűvösebb áprilishoz hasonlított, a középhőmérséklet országos átlagban 8,1 fok volt, ami rendkívüli mértékben, 7,6 fokkal haladta meg az 1991–2020-as átlagot, és közel három fokkal az eddigi legenyhébb február 1-től 14-ig tartó időszakot, ami a 2016-os volt.


A hónap első felében síkvidéken többnyire hét és kilenc fok között alakult a középhőmérséklet, ami március végén, április elején normális, és még a legmagasabb hegyeken is bőven fagypont felett, három fok közelében alakult a két hét átlaga.

A 8,1 fokos országos középérték még a márciusi 1991–2020-as átlagot is meghaladta 2,3 fokkal, egy hűvösebb áprilishoz hasonlított az idei február első fele (a 2021-es április például 8,5 fokos volt).

A napi középhőmérséklet február 9-től 11-ig mindhárom napon meghaladta a korábbi maximumot, ami február első felében előfordult az elmúlt 124 évben.


Február 10-én 12,7 fok volt a napi középhőmérséklet országos átlaga, ami az egész februárt tekintve is a legmagasabb érték, sőt, mindhárom téli hónapot figyelembe véve is a második legenyhébb nap volt a huszadik század eleje óta, csak 1989. december 17-én volt magasabb (12,9 fok) országosan a napi középhőmérséklet.

Forrás: HungaroMet/Facebook, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Heti időjárás | Tetőzik a hőség

Jövő héten napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal, a hőség a hét elején tetőzik – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből. Hétfőn napos időre számíthatunk…Tovább

még több február

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük