Ebben az olasz városban évről évre egyre súlyosabb a klímahelyzet

szicília szárazság

Szicília a szárazság áldozata


Szicília sosem tartozott a csapadékos helyek közé, legalábbis az elmúlt húszezer évben, de a szárazság az utóbbi időben egyre csak fokozódik. Ehhez pedig a hőhullámok is hozzájárulnak, 2021-ben például Szicília állította be Európa valaha mért legmagasabb hőmérsékletének rekordját 48,8 fokkal. Idén pedig egész télen hiány volt csapadékból, ami krónikus vízhiányhoz vezetett. A szigeten szükségállapotot hirdettek, és több tucatnyi településen mezőgazdasági és lakossági vízkorlátozást vezettek be. Van, ahol csak minden második nap nyitják meg a csapokat.

“Még egy tea elkészítése vagy egy tészta megfőzése is fárasztó munkává vált” – mondta Maria Maneri, aki Agrigentóban dolgozik pincérként, és rendszeres feladatai közé tartozik a vizespalackok feltöltése. “Agrigentóban a víz aranyat ér” – mondta egy másik helyi lakos, aki általában a legközelebbi városi kútnál tölti meg a tartályait.

A szicíliaiak próbálják kellő rutinnal kezelni a vízhiányt: gyűjtik az esővizet, és megtöltik a fürdőkádat, amikor épp van víz, hogy azután ezt használják mosáshoz, főzéshez, amikor elzárják a csapokat.

Az Európai Unió mezőgazdaságierrőforás-figyelő szolgálata, a MARS, már decemberben riadót fújt a Földközi-tenger térségében tapasztalható aszály miatt.

Dél-Európa és Észak-Afrika attól tart, hogy a tavaszi felmelegedés súlyosbítja a mezőgazdaság, az ökoszisztémák és az ivóvízellátás problémáit. A szicíliaiak arra számítanak, hogy a helyzet tovább fog romlani a következő években. “A jövőben a telek valószínűleg még csapadékszegényebbek lehetnek. Minden évben érezzük az éghajlatváltozás katasztrofális hatásait – mondta egy szintén agrigentói lakos.

Forrás: Independent, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Olaszország

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több klímaváltozás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Légy oly kedves, oszd meg ezt a cikket!
Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük