Évszakonként változhat az ember alvásigénye

Kabin szoba

Évszakonként változhat az ember alvásigénye


Alvászavarokkal küzdő pácienseken végeztek kutatást, amely szerint télen a nyári hónapokhoz képest harminc perccel hosszabb az ember gyors szemmozgásos (REM) alvásszakasza.

A REM-szakaszokban fokozottabb az agyműködés, és az ember ilyenkor álmodhat. Egy alvási ciklus nagyjából 90-120 percig tart, ez alatt négy NREM (nyugalmi alvás, vagyis amikor nincs gyors szemmozgás) és egy REM-fázis különíthető el egymástól.

A kutatók szerint ha újabb vizsgálat során ugyanezekre az eredményekre jutnak egészséges alvású embereknél, akkor az lesz az első bizonyíték arra, hogy az emberi szervezetnek évszakonként eltérő alvásigényekhez kell igazodnia: akár úgy, hogy korábban fekszik le a hidegebb és sötétebb hónapokban.

Ugyanakkor az egészséges alanyokon végzett tesztek akár még nagyobb szezonális igénykülönbségeket is mutathatnak majd.

A szezonalitás bolygónk minden élőlényének meghatározó. Bár az ember télen is ugyanúgy tevékenykedik, mint egész évben, a szervezet működése alulszabályozott ebben az időszakban, és február-március tájára egyfajta kimerültségérzet telepeszik rá.

A kutatók szerint a társadalmaknak általában az adott évszakhoz kellene igazítani az alvási szokásokat, sőt akár észszerű lehet az iskolák és munkahelyek időbeosztását is módosítani az ember szezonálisan eltérő alvási szükségleteinek megfelelően.

Forrás: MTI, képek: Unsplash

még több életmód

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több hír

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

  1. Vajon mi a helyzet a trópusi vagy szubtrópusi területeken, ahol nincs négy évszak? 🤔

  2. Author

    Ez jó kérdés..szerintem ez inkább a fényviszonyoktól függ, és így válik ott is ketté a dolog, hogy ha sok a fény, akkor elég a kevesebb alvás is..

    1. Lehetséges. A kutatás erre nem terjedt ki, valószínűleg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük