Balatonlellei nyári káposzta lett az Év Strandétele 2024-ben
Rekordszámú, negyven nevező közül választotta ki a Balatoni Kör az Év Strandételét. A tizedik alkalommal meghirdetett versenyt a balatonlellei Mesés BBQ & Grill Bisztró báránnyal töltött szőlőleveles káposztája nyerte. A rozmaringos zöldbúza-törettel fermentált szőlőlevélbe töltött darált bárányhúst fermentált póréhagymás hideg káposztán, házi málnaecetes lilahagymával kínálják.
A strandbüfé kategóriában az alsóörsi Oliva strandbüfé pisztáciapesztós lángosa nyert, amelynél nemcsak a bazsalikomos pesztóba, de a tésztába is kerül pirított pisztácia.
Idén új versenykategória volt az év stranddesszertje, amelynek nyertese a zamárdi Tiki Beach bisztró szezonális gyümölcsös tarhonyapudingja lett.
Vega különdíjat kapott a badacsonyörsi Vánkos étterem faszénen, tisztított vajjal grillezett patisszonja, amelyet égetett citrom levével és saját készítésű sárgaborsó misóval készült vajas kukoricahabbal tálalnak.
Az év felfedezettje idén a siófoki Julcsi Kalácsoda lett, amely a szokásos édes kürtőskalácsot liofilizált málnával spékelte meg, és a sós kürtősben is egyedit alkotott azzal, hogy a sajtot nem töltelékként vagy feltétként adja hozzá, hanem összepirítja – baconnel vagy anélkül – a sós tésztából készített kaláccsal.
Forrás: MTI, kép: Mesés/Facebook
Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!
Kedves olvasó,
ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).
Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!
Tipikus strandételek! Vagy mégsem? 😉
Kövezzetek meg érte, de nekem fogalmam sem volt, hogy mi az a liofilizált málna. Eddig. Most rákerestem:
“A liofilizálás – avagy fagyasztva szárítás – egy olyan tartósító eljárás, melynek során a gyümölcsből nagyon alacsony hőmérsékleten kivonják szinte az összes vizet. Ami megmarad: a teljes szárazanyag tartalom, a rostok, a vitaminok, az ásványi anyagok, a fitonutriensek és minden, ami a málnában jó és hasznos a szervezetünknek.”
Haha, hát igen. 🙂
Igen, ez ilyen trendi eljárás. Instant kávé is készül így, szerintem sokkal finomabb, mint a hagyományos.
Én simán megkóstolnám mindegyiket. 😀
🙂 🙂
Nekem pont a győztes nem annyira csábító, de a többit én is megkóstolnám. 🙂
Én is megkóstolnám mindet, de ne strandon próbálkozzunk! 😀
Elég tágan értelmezték, hogy bármi, ami a Balaton környékén van, az “strand”. 🙂