Így változott tíz év alatt az európaiak átlagéletkora

európaiak átlagéletkora

Így változott tíz év alatt az európaiak átlagéletkora


Az Európai Unió népességének átlagéletkora 2023-ra elérte a 44,5 évet, ami azt jelenti, hogy az uniós átlagéletkor tíz év alatt, a 2013-ban feljegyzett 42,2 évről 2,3 évvel emelkedett – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

A 2013 és 2023 közötti időszakban az átlagéletkor valamennyi uniós tagállamban nőtt, kivéve Máltát, ahol 0,4 és Svédországot, ahol 0,1 évvel csökkent, valamint Németországot, ahol változatlan maradt.

Öt uniós országban a népesség átlagéletkora legalább négy évvel emelkedett. Ezek közé tartozik Portugália (4,4 évvel), Görögország, Spanyolország, Szlovákia és Olaszország (négy évvel). A lakosság átlagos életkora Olaszországban volt a legmagasabb (48,4 év) és Cipruson a legalacsonyabb (38,4 év).

Magyarországon az átlagéletkor 44,2 év volt 2023-ban, ami 0,1 százalékkal több, mint 2013-ban volt.

A 65 éves és az annál idősebb uniós lakosság aránya 5,7 százalékkal nőtt tíz év alatt, a 2013-as 27,7 százalékról 2023-ra 33,4 százalékra. A legtöbb időskorú Portugáliában (38 százalék), Olaszországban és Finnországban (mindkettőben 37,8 százalék) élt. A legkevesebb Luxemburgban (21,5 százalék), Írországban (23,2 százalék) és Cipruson (24,7 százalék). Magyarország esetében ez a mutató 31,6 százalék volt 2023-ban, amig 2013-ban 25,1 százalék.

2013-hoz képest a 65 éves és az annál idősebbek aránya a legnagyobb mértékben Lengyelországban (+10,4 százalék), Bulgáriában (+9,2 százalék) és Horvátországban (+9 százalék) nőtt, a legalacsonyabb mértékben pedig Luxemburgban (+1,3 százalék), Máltán (+2 százalék) és Ausztriában (+2,8 százalék).

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több élet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Elásott kincset találtak a Tisza-tónál

Földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér és egy ezüst áldozókészlet is előkerült a Régészeti Intézet Tisza-tó, Tomajmonostora melletti kutatási projektjében…Tovább

még több Európa

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Tényleg káros a zöldhomlokzat?

Még a kertes házak között is ritkán látunk olyat, amelyet növényzet borít, a társasházak között pedig nagyítóval kell keresni a zöldhomlokzatot. Pedig a zöldhomlokzatok…Tovább

1 hozzászólás

  1. Tényleg igaz, hogy elöregszik Európa- a Magyar adatok is figyelemre méltóak. El kell költözni Olaszországba, a jó kis délvidéki élet :-))))Nagy kár, hogy most tombol a behurcolt betegség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük