Ezentúl nehezebb lehet új területeket beépíteni

építészeti törvény


Új építészeti törvény születik


Az elmúlt évtizedekben Magyarország tíz százaléka beépült, miközben élhetetlen agglomerációk jöttek létre, noha rengeteg épület áll üresen és kihasználatlanul. A rohamos beépülést próbálja lassítani az idén októberben életbe lépő új építészeti törvény, amely az eddigieknél szigorúbb feltételeket szab az új területek beépítésére.

Fő szabály szerint nem is lehet majd beépíteni új területet, de ez alól természetesen lesznek kivételek, amelyekre az országos főépítész adhat engedélyt. De a zöld terület nagysága a településen elvileg ebben az esetben sem csökkenhet.

A törvény értelmében ugyanis az új építési területtel azonos méretű, és legalább akkora biológiai aktivitású zöldterületet vagy mezőgazdasági illetve erdőterületet kell csereterületként kijelölni az adott település közigazgatási határán belül.

Nem lehet ugyanakkor új területet beépíteni, ha a településen belül van olyan szabad, építési tevékenységgel nem érintett vagy barnamezős terület, amelyen megvalósítható az adott célú építkezés.

A törvény megnehezítené a települések szétterülését és összeépítését is, ezért a szomszédos települések beépítésre szánt területei között, ahol ez még lehetséges, legalább ötszáz méteres zöldgyűrűt kell kialakítani, amely a települési zöldinfrastruktúra részét képezi – közölte Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára a Facebookon.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több építészet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük