Elterjedt háztartási eszközöket tiltana be az Egyesült Államok

zuhany

Elterjedt háztartási eszközöket tiltana be az Egyesült Államok


Az amerikai kormány jelentős szigorítást tervez a lakossági gázkazánok és villanybojlerek felhasználásában.

Az energiaügyi minisztérium (Department of Energy) javaslata szerint a legszélesebb körben elterjedt villanybojlerek esetében kötelezővé tennék a hőszivattyút, míg a gázkazánoknál a kondenzációs technológia lenne elvárás 2029-től.

A kormányzati számítás szerint a készülékállomány lecserélése évente 11,4 milliárd dollár (mintegy 3500 milliárd forint) megtakarítást jelentene az amerikai fogyasztóknak, miközben harminc év alatt, 501 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást előzne meg.

Az amerikaiak átlagos rezsikiadásaiban ma tizenhárom százalékot teszi ki a vízmelegítésre fordított összeg, a változások nyomán viszont huszonhárom százalékkal csökkenne az energiafelhasználás.

Az adminisztráció a javaslat előtt egyeztetett a legnagyobb készülékgyártókkal és tárgyalt a fogyasztóvédelmi érdekképviselettel is, de a javaslatot több bírálat is érte szintén vásárlói szervezetek részéről, amelyek szerint az előírt készülékek jóval drágábbak a hagyományosaknál, így komoly többletköltséget jelentenek, valamint szűkül a fogyasztói szabadság. A szövetségi jogszabályt a kongresszusnak is el kell fogadnia.

A közelmúltban komoly vitát váltott ki az a kormányzati tervezet, amely az évtized közepére az új építésű ingatlanok esetében megtiltaná a gáztűzhelyek beszerelését. Hasonló tilalmakat egyes államokban már törvénybe foglaltak, így májusban New York fogadott el törvényt a gáztűzhelyek betiltásáról az új lakásokban.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Fontos a marketing, de szeretnénk azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több energia

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Ismét olajat talált a Mol Vecsésen

  A Mol újabb kutatófúrást végzett Vecsésen a 2022-ben felfedezett kőolajmező további feltérképezésére. A januárban elkezdett fúrás 41 napig tartott és 2000 méteres…Tovább

  Kőolajlelőhely nyílt Budapest mellett

  Új kőolajlelőhelyet tárt fel Tura közelében a Mol és az O&GD, a holland székhelyű Sand Hill Petroleum B.V. olaj- és gázipari nagyvállalata. A sikeres fúrás…

  még több klíma

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük