Elkészült az első magyarországi nátrium-kén alapú akkumulátor

nátrium-kén akkumulátor

Elkészült az első magyarországi nátrium-kén alapú akkumulátor


 

Magyarországon egyre több a megújuló forrásból, elsősorban a napsütésből termelt energia, ez viszont gyakran nem akkor keletkezik, amikor a felhasználási igények jelentkeznek. Ezért van szükség több órányi tárolókapacitásra, amihez jó eszköz a nátrium-kén technológián alapuló akkumulátor, amely alacsony fajlagos költségű, más energiatárolókhoz képest viszonylag olcsó anyagokból készül.

A nátrium-kén (NA-S) akkumulátorok

elektródáit folyékony állapotban tartott nátrium és kén alkotja, ezért magas, 290-360 Celsius fok közötti hőmérsékleten üzemelnek. Előnyük, hogy alkotóelemeik: a kén, a nátrium és az alumínium-oxid – a lítiummal ellentétben – bőségesen rendelkezésre állnak. Jellemzőjük a hosszú, akár 20 éves élettartam és az alacsony karbantartási költség. A technológia iránt egyre több ország érdeklődik, és a felhasználási területek köre is bővül.

Az Energiaügyi Minisztréium 2021-ben írt ki pályázatot nátrium-kén akkumulátorok megalkotására, a japán NGK Insulators Ltd. által gyártott akkumulátor, illetve a svájci Indrivetec AG által készített, hozzá tartozó inverterek februárban érkeztek meg az MTA Központi Fizikai Kutatóintézetének csillebérci telephelyére.

Az akkumulátor és az inverterek egymással, illetve a telephelyi villamos és kommunikációs hálózattal való összekötését és üzembe helyezését követően az energiatároló tesztelése júliusban kezdődik és az év végéig tart.

A demonstrációs energiatároló 1,45 megawattóra (MWh) villamos energia tárolását fogja lehetővé tenni, amit különböző piaci szolgáltatásokkal – például frekvenciaszabályozás, illetve peak-shaving (csúcsfogyasztás-csökkentés) – tesztelnek majd. A folyamat során szerzett tapasztalatokkal a kutatóközpont szakmailag támogatni tudja majd a további piaci projekteket, ezzel is elősegítve az ország karbonsemlegességének elérését.

Forrás: MTI, kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több energia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük