Bevonult a börtönbe Elizabeth Holmes

FPC_Bryan_börtön

Bevonult a börtönbe Elizabeth Holmes


A Theranos nevű egészségügyi startup csalás miatt elítélt alapítója Texasban, egy alacsony biztonsági fokozatú női börtönbe vonult be, amiről több tévécsatorna is élőben számolt be.

A 39 éves Holmest 11 év és három hónap börtönre ítélték tavaly novemberben.

A fellebbviteli bíróság elutasította a kérelmét arra, hogy fellebbezése elbírálásáig ne kelljen rácsok mögé vonulnia, mert úgy találták, kicsi a valószínűsége annak, hogy a panasz új eljáráshoz vezessen.

Edward Davila bíró egyúttal 452 millió dollárban (154 milliárd forint) határozta meg azt az összeget, amellyel Holmes és Balwani a befektetőknek adós. Balwani már megkezdte 12 év és 11 hónapos börtönbüntetését.

Holmes 2010 és 2015 között megtévesztette a befektetőket azzal, hogy elhitette velük, forradalmi találmányának köszönhetően mindössze pár csepp vér elegendő egy teljes vérkép összeállításához és különböző betegségek kimutatására.Az egykor kilenc milliárd dollárosra becsült céget sokáig a Szilícium-völgy kedvenceként emlegették, Holmes pedig számos elismerést kapott, egyebek között Barack Obama akkori amerikai elnök is kitüntette. Az áttörésként hirdetett vérvizsgálati eljárás híre nyomán a vállalat igazgatóságában ismert politikusok is szerepet vállaltak, köztük egykori amerikai külügyminiszterek, mint Henry Kissinger és George Schultz, valamint James Mattis korábbi védelmi miniszter. 

A Wall Street Journal 2015-ben indított cikksorozata azonban azt állította, hogy a cég készülékei hibásak és pontatlanok.

A vállalat a botrány kitörése után gyorsan csődbe ment, majd 2018 szeptemberében hivatalosan megszűnt, Holmes ellen pedig – a Theranos korábbi operatív főigazgatójával, Ramesh “Sunny” Balwanival együtt – még abban az évben vádat emeltek.

A vizsgálat során kiderült, hogy a cég által kínált technológia nem működik, és 2022-ben Holmest és Balwanit is bűnösnek találták a befektetők megkárosításának vádjában. Eredetileg Holmesnak – aki az eljárás ideje alatt két gyermeket is szült – április végén kellett volna megkezdenie a büntetését, de ezt a kérelme miatt elhalasztották.

Forrás: MTI, címlapkép: Wikimédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Innovatív magyar antibiotikum készül

  Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2050-re a vezető halálok a hagyományos antibiotikumoknak ellenálló mikroorganizmusok miatt kialakuló…Tovább

  még több cenweb

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress


      

  2 hozzászólás

  1. Nagyon helyes! 🙂
   Én azt hittem, hogy már ott van.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük