Tudni fogjuk, ha csökken egy élelmiszer kiszerelése

élelmiszer kiszerelése

Tudni fogjuk, ha csökken egy élelmiszer kiszerelése


Az elmúlt hónapokban számos országban kiemelt figyelmet kapott az a jelenség, miszerint bizonyos termékek árának változatlanságával vagy akár emelkedésével párhuzamosan a termék mennyisége csökken. Így a vásárlók a termékból a korábbiaknál kevesebbet kapnak a pénzükért.

Március 1-től azonban az egymilliárd forint feletti árbevételű élelmiszerkereskedőknek kötelező lesz a termék mellett tájékoztatást elhelyezni, felhívva a vásárlók figyelmét arra, ha egy előrecsomagolt termék kiszerelése kisebb lett.

A tömeg vagy térfogat csökkenésének viszonyítási alapja az adott termék gyártója által 2020. január 1. és 2023. július 1. között alkalmazott kiszerelés lesz. A tájékoztatási kötelezettség az új kiszerelés forgalmazásától kezdődően két hónapig áll fenn.

A gyártó, a magyarországi forgalomba hozó és a beszállító is köteles a kiszerelés csökkenéséről tájékoztatni a kereskedőket, ha pedig valaki nem tartja be a szbaályokat, a fogyasztóvédelmi hatóság fog eljárni. Az érintett termékekről a Nemzeti Élelmiszerlánc biztonsági Hivatalt (NÉBIH) honlapján is lehet majd tájékozódni.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több cenweb

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ég veletek, füstölt ízek!

Míg régen a füstölt ízt kizárólag füstöléssel lehetett elérni, ma már ezt füstölt ízű fűszerekkel, azaz füstaromákkal is meg lehet tenni. Így számos, különféle ételeknek…Tovább

még több élelmiszer

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

 1. Még sosem figyeltem erre. Igaz nem is vásárolok sosem nagy tételben semmit. Vajon miben segíti ez a vásárlókat? El fogják -e olvasni?

  1. Author

   Azért szerintem ez hasznos, sokan megnézik, hogy mit mennyiért vesznek. Például a minap kinéztem a túrót a tescóban, gondolván, hogy jó áron van, és itthon szembesültem vele, hogy igen ám, de ez csak négyszáz gramm, nem ötszáz, így pedig már egyáltalán nem éri meg. A legtöbb receptbe például fél kiló kell vagy 250 gramm. De sok túró négyszáz meg 450 grammos. Ez az egyik legnagyobb átverés. Meg a 90 grammos csoki, a joghurtok lementek 150, 145 grammra. Szerintem ez nettó átverés, és hamar összeadódik az összeg, amit megspórolhattunk volna, ha megnézzük a kiszerelést.

 2. S mennyi ideig él ez a figyelmeztetés?

  Ez már hosszú ideje így megy. Én is csak egy idő után figyeltem fel rá, hogy a margarin, amit venni szoktam, már nem 500 grammos, hanem csak 400. A doboza szinte ugyanolyan maradt, csak kevesebbet töltenek bele.
  De mit tud tenni a vásárló, ha előre figyelmeztetik? Nem veszi meg pl. a kedvelt márkájú margarint, hanem vesz egy olcsóbbat, aminek a minőségét, ízét nem ismeri, és azt sem tudja, hogy annak az árával régebben trükköztek-e hasonló módon?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük