Elárasztott települések, összeomlott utak Kaliforniában

Áradás

Elárasztott települések, összeomlott utak Kaliforniában


Kalifornia felett egy úgynevezett atmoszférikus folyó, nem hivatalos nevén ananászexpressz alakult ki, ami nagy nedvességtartalmú trópusi levegőt szállítva heves esőzéseket és havazást hozott a napokban, immár tizedszer a tél kezdete óta.

A hatalmas esők miatt több helyen áradások alakultak ki, az  észak-kaliforniai Pajaro folyó gátja átszakadt, és a víz elöntötte a környező települések egy részét és a mezőgazdasági területeket. A hatóságoknak mintegy ötven embert kellett kimenteniük, köztük a vízben elakadt autósokat. A víz bejutott a környéket ivóvízzel ellátó kutakba is, így a hatóságok a megbetegedések veszélye miatt nem javasolják a csapvíz használatát ivásra és főzésre.Santa Cruz megyében az áradás mintegy 750 embert vágott el a külvilágtól, miután a víz elvitte az egyetlen út egy részét, amin lakóhelyük megközelíthető.

San Franciscóban fa dőlt az egykori Trocadero Club 1892-ben épült történelmi épületére, amelynek teteje megsérült, és a belső berendezésekben is károk keletkeztek.Kalifornia kormányzója az állam 34 megyéjében hirdetett veszélyhelyzetet, Joe Biden elnök pedig ezek egy részében szövetségi veszélyhelyzetről hozott rendeletet, ami központi forrásokat nyit meg a védekezéshez és kárelhárításhoz. Az államot sújtó ítéletidőben a héten ketten meghaltak.

A jövő hét első felére újabb esőt és havazást hozó légtömegeket jeleznek, a Sierra Nevada hegység egyes részeiben újabb nyolcvan centiméternyi hóra készülnek.

A súlyos esőzéseknek ugyanakkor van pozitív hatása is, mert megszűnőben van a három éve tartó rendkívüli aszály.


Vizet engednek ki az oroville-i víztározóból, hogy helyet csináljanak az újabb érkező víztömegnek

A tél kezdetén azt gondolták belépnek a negyedik aszályos évbe, a körülmények ugyanakkor mostanra teljesen megváltoztak. Kalifornia nagy részén már nincs aszály, illetve csak “abnormálisan száraz” minősítés van érvényben. Az esőzések miatt a víztározók szintje is jóval az év ezen időszakában megszokott átlag felett van, aminek nyomán a hatóságok vizet eresztenek ki belőlük, hogy a várható érkező utánpótlásnak helyet adjanak, az újabb csapadék mellett a hegyekben felhalmozódott hó olvadása is komoly vízmennyiséget jelent.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több Kalifornia

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több időjárás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  3 hozzászólás

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük