Ezt tényleg Einstein mondta?

Einstein mondta

Ezt tényleg Einstein mondta?


Talán ti is találkoztatok már azzal az idézettel, mely szerint

“Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.”

A mondást gyakran Albert Einsteinnek tulajdonítják, ámde tévesen. Garson O’Toole 2017-es Hemingway Didn’t Say That: The Truth Behind Familiar Quotations (Hemingway ilyet nem mondott: Az igazság az ismerős idézetek mögött) című könyvében számos híres idézetről rántja le a leplet, köztük erről is. Ugyanis a forrását sehol nem találta Einstennél. Valahol máshol viszont igen.

Anonim Alkoholisták egy 1981-es összejövetelén az egyik résztvevő mondta ezt valószínűleg a függőségtől való szabadulás kudarcaira utalva. A mondat hamarosan már az Anonim Drogfüggők egyik brosúrájában bukkant fel ugyanabban az évben, egy kicsit más formában: „Az őrültség az, ha ugyanazokat a hibákat ismételgetjük, és más eredményt várunk”. 1983-ban azután Rita Mae Brown Sudden death (Hirtelen halál) című regényéből ismerhette meg a világ, ahol az egyik szereplő szájából hangzik el.

Einsteinnek egyébként tulajdonítanak egy másik, nagyon hasonló tartalmú idézetet is, mely szerint

“Egyetlen probléma sem oldható meg azon a tudatossági szinten, amelyen keletkezett.”

Einstein ilyet sem mondott, olyat viszont igen, amiből esetleg ez elterjedhetett:

„Újfajta gondolkodásmódra van szükség, ha az emberiség fenn akar maradni és magasabb szintek felé haladna.”

Mint egy 1946-os interjúból kiderül, az újfajta gondolkodásnak azért érezte szükségét, hogy az ember az atombomba jelentette kihívásnak megfeleljen. Hamarosan erről bővebben is szó lesz.

Forrás: Mentalfloss, kép: Wikipedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több tudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

  1. Hű, annak a sok bölcs Einstein gondolatnak, amit “idéznek” itt-ott, fele se tőle származik, de hatásos, ha hozzá kötik.

    1. Igaz😍rengeteg”aranyköpés”olvashatò a közösségi oldalakon amit Eistennek, no meg Nicola Teslanak tulajdonìtanak😅. Pl.az egyik ilyen a fentiekhez hasonlò: “a problémàt sosem az oldja meg aki miatt keletkezett”(Einstein).

  2. Author

    Én igazán nem annyira értem, hogy miért kell egy eleve ütős mondást még hírességhez is kapcsolni. Szerintem fraknón megállják ezek a helyüket önmagukban is, biztos, valahogy az ember úgy érzi, nem teljes a történet, ha nincs ott a szerző.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük