Egy rejtőszínű madárnak vannak a világon a legragyogóbb tollai

Erdei szalonka (Scolopax rusticola)

Egy rejtőszínű madárnak vannak a világon a legragyogóbb tollai


A nappal aktív madarak gyakran színesek, ami egyben kommunikációs eszközként is szolgál. A gyér fényviszonyok között, vagyis hajnalban, alkonyatkor vagy éjszaka aktív madarak viszont általában kevésbé mutatósak, mivel nekik napközben rejtőzniük kell. Azt gondolhatnánk, hogy az ilyen életmódot folytató szárnyasok nem annyira a színükkel, mint inkább hangokkal, esetleg kémiai anyagokkal kommunikálnak, de mint az erdei szalonka (Scolopax rusticola) példája is mutatja, nem csak az említett eszközök jöhetnek szóba. Ha kell, meg tudják oldani, hogy látszódjanak.

Az erdei szalonka farktollainak végén fényes fehér foltok találhatók, amelyek kiváló fényvisszaverők, így akkor is látszanak, amikor nagyon kevés a fény.

Persze, ha a madár is úgy akarja. Ezeket a foltokat ugyanis elsősorban udvarláskor mutatja meg, amikor a tojóknak akar imponálni: akkor láthatók, ha felrepül vagy felemeli és szétnyitja a farktollait.


Ez a fehér árnyalat pedig olyan vakítóra sikerült, hogy úgy tűnik, az egész madárvilágban nincsen párja.

A kutatók spektrométerrel mérték meg, hogy mennyi fényt vernek vissza a fehér foltok, és azt találták, hogy mintegy ötvenöt százalékot. Ez pedig harminc százalékkal több, mint amekkorát valaha tollnál mértek.


A következő lépésben számítógéppel modellezték a tollak mikroszkopikus szerkezetét, hogy megnézzék, pontosan hogyan verődnek vissza róla a fotonok. Azt találták, hogy a toll-lemezek vastagabbak, laposabbak, és legyezőszerűen helyezkednek el, így növelik a visszaverőfelületet. Fény derült hát az erdei szalonkák féltve őrzött titkára.


Forrás: phys.org, Imperial College London, Képek: Jason Thompson/Wikimédia Commons, Liliana D’Alba/Imperial College London/phys.org

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több 5G

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  1 hozzászólás

  1. Szépséges, kacér és a gonosz emberek vadásszák és megeszik őket!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük