Egy nap alatt csaknem egy évi csapadék esett Kaliforniában

vihar eső

Egy nap alatt csaknem egy évi csapadék esett Kaliforniában


Villámáradásokat okozva vonult át az Egyesült Államok délnyugati területei felett a Hilary trópusi vihar hétfőn, de az ítéletidő emberáldozatot nem szedett. A Csendes-óceán felett a múlt héten még hurrikán kategóriájú viharzóna fokozatosan veszített erejéből, és trópusi, majd trópusi jellegű viharként érte el Mexikó felől Kaliforniát vasárnap, ahol San Diego és Los Angeles környékén okozott károkat, háztartások százezreinél átmeneti áramszünetet.

A Los Angelestől keletre fekvő Cathedral Cityben több mint tíz embert kellett kimenekíteni egy idősotthonból sárlavina miatt, a közeli Palm Springst a lezúduló víz egy időre megközelíthetetlenné tette, az oda vezető utakat lezárták, miután a sár mellett nagyméretű sziklatömbök torlaszolták el.A város feletti San Jacinto-hegységben hullott a legtöbb, háromszáz millimétert meghaladó csapadék. A legkomolyabb szelet száznegyven kilométer per órás lökésekkel a San Diego közeli hegyekben mérték.

A Hilary trópusi viharban több időjárási rekord is megdőlt, Los Angelesben és San Diegóban minden idők legcsapadékosabb nyári napja volt a vasárnap, San Diegóban a szokásos nyári csapadék tízszerese hullott le egy nap alatt.

A Kalifornia keleti részén fekvő Death Valley sivatagban a feljegyzések 1877-es kezdete óta a második legcsapadékosabb nap volt több mint negyven milliméter esővel, ami a teljes éves csapadék háromnegyede.Nevada államban szintén rendkívüli csapadékot hozott az óceán felől érkező viharzóna, a Las Vegas közelében fekvő Lee Canyonban hullott kétszázhúsz milliméter eső csaknem kétszerese az 1907-ben feljegyzett korábbi napi rekordnak.

Szinte egy időben a viharral Los Angelestől nem messze erőteljes földrengés is volt Ventura közelében, az 5,1-es erősségű földmozgás komolyabb károkat nem okozott.

A csapadékzóna hétfőn elérte Oregont, Idahót és Montanát, ahova viharos széllel és esővel érkezett, de károkat már nem okozott. Hétfőn Texas déli, a Mexikói-öböl közelében fekvő területeire adtak ki trópusi viharra figyelmeztetést.

Forrás: MTI, kép: NOAA/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több időjárás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Heti időjárás | Fagy és hó

  Többfelé kell havazásra, havas esőre, esőre számítani, reggelente sokfelé lehet fagy. Pénteken hajnalban a hófödte tájakon akár mínusz 10 fokig is süllyedhet a hőmérséklet…Tovább

  még több Kalifornia

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük