Egy hónappal korábban kezdődik a szüret

szüret

Egy hónappal korábban kezdődik a szüret


A korábbiakban megszokotthoz képest egy hónappal korábban – az új, rezisztens fajták közül a Jázmin fajta szedésével – kezdődött a szüret a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének csaknem negyven hektáron elterülő szőlőültetvényén.

Az időjárásnak köszönhetően idén bizonyos fajtáknál akár három héttel korábban is kezdődhet a szüret Pécs környékén, sok évre visszatekintve pedig idén indul a legkorábban a szüret a Mecsek déli lankáin.


A csapadék és a hőmérséklet kedvezhet az évjáratnak, az enyhe telet követően az átlagosnál korábbi fakadással indult a szőlőfajták többsége. Ezután nagyon gyors, szinte robbanásszerű fejlődés következett be a tőkéken. Korai volt a virágzás, a zsendülés, és az érés is sokkal korábbra tolódott.

A kutatóintézet rezisztens szőlőfajtákkal is kísérletezik, amelyek a hagyományos vitis vinifera fajtákkal szemben már két-három permetezéssel megvédhetők a kórokozók ellen. Ezek közé tartozik a korai Jázmin fajta is, amelynek megfelelő savtartalma az illat és a zamat összhangjával párosul. Az alkoholtartalma mindössze 10,5 százalék, ami kellemesen üde, gazdag, parfümös, könnyed, nyárias borra utal. A szőlő feldolgozása után a bor az intézmény 1600 négyzetméteres, 4800 hektoliter kapacitású pincéjébe kerül majd.


Az Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjaként is működő intézet 1949 óta létezik, és 39 hektárnyi szőlőültetvénye van.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több cenweb

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ezek a legjobb olaszrizlingek a régióban

2021-ben három borszakíró, a horvát Sasa Spiranec, a szerb Igor Lukovic és a magyar Győrffy Zoltán úgy döntött, nemzetközi versenyt alapít az olaszrizling tiszteletére…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük