Egy német kisvárosra szegeződik a gólyarajongók szeme

Dinkelsbühl gólyák

Dinkelsbühl egyre népszerűbb a gólyák körében


Miközben odalent az emberek forralt bort kortyolgatnak és ajándékokat nézegetnek a karácsonyi fények között, odafent, az új városháza tetején egy gólyapár didereg a behavazott fészekben. Nem egy német városban maradtak áttelelő gólyák, akiket most próbára tesz a hirtelen jött havazás. A napokban sokan megismerhetik például a bajor Dinkelsbühl nevét, miután a Facebookon hódító útjukra indultak a gólyafészek képei.A pár mindennapjait élőben is követhetjük webkamerán, ezen az oldalon.

Sorsukért érthető módon sokan aggódnak, de a Gólyák világa csoportban, egy másik, Höchstadtban telelő gólyapár kapcsán elindult beszélgetésből kiderül, a gólyákat nem elsősorban a hideg, hanem a táplálékhiány veszélyezteti télen. Ám mivel a telelő gólyákat általában etetik, az éhhaláltól legalább nem kell tartaniuk. Mindenesetre így sem lehet kellemes a nagy hidegben, az elmúlt évek enyhe telei után erre talán még ők sem számítottak.

Ha a gólyáknak egyszer már sikerült áttelelniük, gyakran döntenek a következő alkalommal is a maradás mellett.Mint Dinkelsbühl hivatalos oldaláról kiderül, a város egyre népszerűbb a gólyák körében, és rohamosan szaporodnak a gólyafészkek. Sok madár viszont a kéményekre építkezik, így néhány fészket kénytelenek voltak elbontani a tűzoltók, de a város keresi az áthidaló megoldásokat.

A Történeti Múzeum Házában például amíg lehetett, nem kapcsolták be a fűtést, emellett fatörzseket állítottak fel az óvároson kívül, amelyekre fészekrakást segítő eszközöket építettek, bízva abban, hogy vonzóbb alternatíva lesz a gólyáknak, mint a kémények.

Képek: Storch24 Dinkelsbühl

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több gólya

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Hamarosan gólyák szelhetik London egét

2016-ban sikeresen visszatelepítették a fehér gólyákat Dél-Angliába, most pedig London és környéke a cél. A Citizen Zoo nevű, a lakosság bevonásával szervez…Tovább

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Hamarosan gólyák szelhetik London egét

2016-ban sikeresen visszatelepítették a fehér gólyákat Dél-Angliába, most pedig London és környéke a cél. A Citizen Zoo nevű, a lakosság bevonásával szervez…Tovább

Épülhet a hortobágyi madárszínház

Épülhet a hortobágyi madárszínház Aláírták a konzorciumi szerződést, így elkezdődhetnek a hortobágyi madárszínház építésének munkálatai. A madármegfigyelő bázis Máté Bence természetfotós elképzelései alapján valósul meg,…

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük