Beszélő robotot vett fel tanácsadóként a román kormány

Prizma

Beszélő robotot vett fel tanácsadóként a román kormány


Romániában egy mesterséges intelligenciát alkalmazó, ION-nak (Jánosnak) nevezett beszélő robot segíti ezentúl a kormány munkáját, amelyet a szerdai kormányülésen “tiszteletbeli tanácsadóként” mutatott be Nicolae Ciuca miniszerelnök.

A ION rendszer a közösségi médiában megjelenő információkból gyorsan és automatikusan rögzíti a romániaiak véleményét, nézeteit és kívánságait,

fejlesztésén több romániai egyetem és vállalat AI-szakértőiből álló önkéntes munkacsoport dolgozik. Nekik köszönhetően a bukaresti kormány lehet az első, amely mesterséges intelligenciát használ tanácsadóként.

A ION egyfajta ügyfélszolgálati terminálja lesz a román kormánynak, amely a közhangulat alakulásáról, a közösségi oldalak legvitatottabb témáiról, az embereket foglalkoztató legégetőbb gondokról hivatott szintéziseket készíteni a kormánytagoknak.

Ahhoz azonban, hogy feladatát elláthassa, a robotnak rengeteg információra van szüksége és sokat kell még tanulnia. Az állampolgárok a ion.gov.ro honlapon vehetik fel a kapcsolatot vele, de a fejlesztők azt tervezik, hogy elviszik az ország kis- és nagyközösségeibe, és különböző rendezvényeken mutatják be.

ION valójában egy embernagyságú, tükrös felületű monitor, amely mondandóját felirat formájában is megjeleníti, neve pedig tükörképe a román NOI (mi) személyes névmásnak.

A kormányfő a kabinet ülésén bemutató párbeszédet kezdeményezett vele, felszólítva, hogy szóljon néhány szót a jelenlevőkhöz. Miután bemutatkozott, elmondta, az a szerepe, hogy tükrözze a román társadalmat.

A robotnak a jelek szerint rengeteg dolga volt első munkanapján: a megadott internetes cím több órán keresztül elérhetetlennek bizonyult, csütörtökön pedig ION csak annyit jelzett a neki küldött üzenetek kapcsán, hogy rögzítette azokat, de nem válaszolt rájuk.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

még több MI

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több robot

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Jönnek a távirányítós csótányok

Olyasmi történik éppen, amire talán még a legvadabb sci-fikben sem találunk példát. A madagaszkári bütykös vagy sziszegő csótányokkal már több mint tíz éve…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük