Bejárhatjuk virtuálisan a svalbardi magbunkert

Svalbardi magbunker

Bejárhatjuk virtuálisan a svalbardi magbunkert


A fagyos norvég sarkvidéken egy szürke, ék alakú épület emelkedik ki a hóból. Kis fémhíd vezet a bejáratához, amely fölött acélból, tükrökből és prizmákból álló díszítés tükrözi vissza a sarki fényt. Az épület oldalán nagy betűk jelzik, hogy milyen értékes gyűjteményt őriznek benne: ez a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker.

A tárolóba mindössze maroknyi ember léphet be, az öt fémajtót évente csak néhány alkalommal nyitják ki, amikor új magok érkeznek.

Most azonban, születésének tizenötödik évfordulóján virtuális túra keretében vethetünk ritka pillantást a belsejébe.

A bunkerben több mint 1,2 millió vetőmagmintát őriznek a világ szinte minden országából, melyekhez a közelmúltban csatlakozott Albánia, Horvátország, Észak-Macedónia és Benin. A gigantikus páncélterem célja, hogy megvédje a termények biológiai sokféleségét, ha valamilyen nagyobb katasztrófa ütne be, ezért gyakran emlegetik világvége magbunkerként.

A virtuális túra ITT indul, de videó is készült arról, amikor magutánpótlás érkezik.

Forrás: Smithsonian Magazine, kép: Einar Jørgen Haraldseid/Wikimédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több növény

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Tényleg káros a zöldhomlokzat?

  Még a kertes házak között is ritkán látunk olyat, amelyet növényzet borít, a társasházak között pedig nagyítóval kell keresni a zöldhomlokzatot. Pedig a zöldhomlokzatok…Tovább

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Kellenek halak a kerti tóba?

  Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

  6 hozzászólás

  1. Nem olyan túl régen olvastam róla, hogy a II. világháború idején Leningrádban is volt egy hasonló magbunker. A város hosszan tartó ostroma alatt a kutatók úgy védték az ott lévő magokat, hogy betárkóztak, az ajtókat pedig elbarikádozták. Állítólag ők is inkább éhenhaltak, de nem nyúltak a magokhoz, nem ették meg azokat.

   1. Author

    Ó, szegények… 🙁 Azt lehet tudni, hogy mi lett azóta a bunkerrel?

     1. Author

      Köszi szépen! 🙂 Itt azt írják, ez a világ legnagyobb magbankja..

      1. Igen, és a legrégebbi is.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük