Mi történik az amerikai cseppfolyósított földgázzal?

cseppfolyósított földgáz


Átgondolják a cseppfolyósított földgáz exportját


Az Egyesült Államok klímaaktivisták nyomására átmenetileg felfüggeszti a cseppfolyósított földgáz (LNG) ázsiai és európai exportjáról szóló, függőben lévő döntéseket és az ehhez kapcsolódó új létesítmények engedélyezését. A kormányzat áttekinti a cseppfolyósított földgáz exportjának hatásait az energiaárakra, az amerikai energiabiztonságra és a környezetre.

Megdupláznák a szállítási kapacitást

Az új LNG engedélyekre vonatkozó szünetet egyben azzal magyarázzák, hogy a klímaválság a mai idők egzisztenciális fenyegetése. Úgy vélik, az eddig tett lépéseken túl továbbiakra van szükség a klímaváltozás kezelése érdekében.

Jennifer Granholm energiaügyi miniszter nyilatkozata szerint a felfüggesztés érinti a függőben lévő exportkérelmeket olyan országokkal, amelyekkel nincs szabadkereskedelmi megállapodás.


Az egyik szóban forgó terminál egy lousianai ártéren épül

Ali Zaidi, a Fehér Ház klímapolitikai tanácsadója elmondta, hogy az új LNG-létesítmények engedélyezése megduplázná a jelenlegi szállítási kapacitást, és ennek hatásaira vonatkozik a kormányzati felülvizsgálat. Az európai LNG-szállításokat viszont mindez lényegében nem érinti.

Európába továbbra is áramlik az LNG

A tanácsadó azt is felidézte, hogy az orosz-ukrán háború után kialakult energiaválság idején az Egyesült Államok és Európa partnerségre lépett, amelynek keretében szállítási célokat tűzött ki.

Ezeket a szállítási mennyiségeket, 2022-ben és 2023-ban is rendre túlteljesítették: 2022-ben a tervezett 37 milliárd köbméter helyett 56 milliárd köbméter cseppfolyós földgázt szállított az Egyesült Államok Európának, míg 2023-ban az előzetes megállapodásban szereplő 50 milliárd helyett 65 milliárdot. Tavaly az USA vált a világ legnagyobb LNG-exportőrévé.


Így sorakoznak a tankerek Európa partjainál

Sikerült megelőzni a környezetvédők tüntetését

Az LNG-exportprojekteket legutóbb 2018-ban vizsgálták felül, amikor az exportkapacitás napi négymilliárd köbláb (körülbelül 113 millió köbméter) volt. Ez a kapacitás azóta megháromszorozódott, és az építés alatt álló projektekkel együtt 2030-ra még magasabbra fog nőni.

Ez a növekedési kilátás kiváltotta a környezetvédők tiltakozását, akik elvileg Biden elnök szavazóbázisához tartoznak. Az aktivisták szerint az új LNG-projektek szennyezéssel károsíthatják az egyes településeket, az ökoszisztémát, és évtizedekre rögzíthetik a globális függőséget a fosszilis tüzelőanyagoktól, a gáz elégetése és az erős üvegházhatású metán szivárgása pedig növeli a kibocsátást. A környezetvédők üdvözölték az új döntést, és lemondták az Energiaügyi Minisztérium székházánál a jövő hónapra tervezett ülő tiltakozást. Az új engedélyekről szóló döntésre csak a november 5-i választások után kerül majd sor.


Hőkamerás felvétel a Calcasieu Pass közelében található másik terminálról

Terminál a mocsár helyén

Az elhalasztott projektek közül az egyik egy hatalmas terminál Lousiana állam mocsaras partvidékén, a Mexikói-öblöt és a luisianai Charles-tavat összekötő Calcasieu Pass hajózási csatornán, egy természetvédelmi területtől nem messze. A Venture Global LNG nevű start-up jóvoltából készülő építmény viszont az USA és a világ eddigi legnagyobb LNG-terminálja lenne. Emellett további tizenhat új terminál kérdése marad most függőben néhány hónapra.

Forrás: MTI, Reuters, NY Times, NY Times, címlapkép: LNG-szállítóhajó töltése Új-Zélandon, forrás: Gary Danvers Collection/Flickr/Wikimedia, CC BY-SA 2.0 DEED

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több energia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ismét olajat talált a Mol Vecsésen

A Mol újabb kutatófúrást végzett Vecsésen a 2022-ben felfedezett kőolajmező további feltérképezésére. A januárban elkezdett fúrás 41 napig tartott és 2000 méteres…Tovább

Kőolajlelőhely nyílt Budapest mellett

Új kőolajlelőhelyet tárt fel Tura közelében a Mol és az O&GD, a holland székhelyű Sand Hill Petroleum B.V. olaj- és gázipari nagyvállalata. A sikeres fúrás…

még több klíma

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Reagál a klímaváltozásra a HungaroMet

Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a HungaroMetnél, a projektben egy olyan klimatológiai adatgyűjtő rendszert és adatbázist építenek ki, amellyel segítik…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük