Gomba van, de dömping nincs | Kert és vadon

rizike gomba fenyőalja gombaszedés gomászás gombák Centauri

Gomba van, de dömping nincs | Kert és vadon


Centauri cen logo Cenweb

Már másfél hete is joggal gondoltam, hogy ismét hétmérföld lépő csizmával haladunk majd a birtok fajlistájának bővítésével, hála a sok esőnek, és a sok gombának, ami majd sarjadni fog a lehűlés és esőzések nyomában. Október első hétvégéjén végül nem került sor a nagy terepbejárásra egyéb elfoglaltságaim miatt, s egyébként is úgy érzékeltem, hogy még nem igazán sarjad a gomba, de végül október 12-én bejártam a birtokot.


2022 szeptemberében-októberében, hasonló időjárási helyzetben egy életre emlékezetes gombadömpinget éltem át, és pár hét alatt 150 kalapos gombafajt regisztráltunk a 11 hektáron. Titkon azt reméltem, hogy valami hasonló történhet az idén is. De a gombák szeszélyesek. Sokan azt hiszik, hogy a gomba-képlet tök egyszerű:

sok eső + lehűlés = gomba

De nem. Rutinos gombaszedő megerősíthetik, hogy sokszor megmagyarázhatatlan módon elmaradoznak a gombák. Minden gombaszedőnek vannak tuti, biztos, sokszor titkos helyei, hiszen a gombák gyakran pontosan ugyanazokon a helyeken sarjadnak újra, ahol korábban is éveken át. De vannak évek, amikor látszólag minden ideális, és még ezeken a tuti titkos és atombiztos helyeken sem jön elő a gomba. Ezekre az elmaradozásokra általában nincs magyarázat, legalábbis én nem ismerek rá semmiféle teóriát.


Valami ilyesmi történhet az idén is.

Akad gomba, de rendkívül kevés. Ahhoz képest mindenképp feltűnően gyér a kínálat, hogy mennyi eső esett, és hogy mennyire ideálisak a körülmények. Azt is hozzá kell tenni, hogy a közösségi oldalak tanúsága szerint, sok helyen valóban gomba-Eldorádó van. Érdemes is volna körbenézni a környéken, elmenni például a csodafenyvesbe, hogy lássam: ez az érthetetlen visszafogottság csak a birtokra vagy az egész környékre jellemző?

Egyetlen olyan fajom van, ami tömeges, a Nagyfenyősoron a hánytató galambgomba (körülbelül 80-100 tenyészik), de minden más gyér. Az ilyenkor tömeges karcsú őzláb például, ami több őszön is elérte a tízezres nagyságrendet, most csak itt-ott akad, összesen talán, ha 20-30 példány lehet az egész területen. Sok tömeges faj meg egyszerűen hiányzik. Nincs csiperke, nincs szegfűgomba, óriás pöfetegből egyet találtam (lásd a videót itt), az sem nagy. Hiányzik az óriás csiperke, és a fákon, fatörzseken tenyésző, 2022-ben még tömeges gombák, a kígyógombafajok vagy a törzsökgomba nyomokban sem mutatkoznak. Ennyi gomba néha még szárazságban is van.

Az egyik legnagyszerűbb gombás helyem az Angolkertben a kis fenyőkör, ami többször is fókuszba került már. Azokat a lucokat régen azzal a titkos reménnyel telepítettem, hogy majd megjelennek benne a fenyvesekre jellemző gombafajok is, így például a rizike. Erről írtam is 2017-ben, amikor először bukkantam rizikére a fenyőkörben. Hatalmas öröm volt!


Az első élő közvetítések egyikét épp a fenyőkörről adtam itt, a szarvaskárokat mutattam meg, ugyanakkor a területbejárás során a fenyőkör adta még a legjobban a gombát, ismét rizikét, legalább 20 darabot, szép nagyokat, és látszik, hogy még csak most kezdődik a sarjadás. És az is látszik, hogy terjeszkedik, a fenyők alól halad a kör közepe felé, vagyis várhatóan pár év múlva a teljes kör területén tömeges lehet – az pedig kiadós őszi vacsorákat ígér. Ha kisüt a nap, megjön a jó idő, és sikerül megoldanunk azt is, hogy telefonról bárhonnan, akár a csodafenyvesből is élőzhessek, akkor elugrok a csodafenyvesbe fotózni, vagy a közeli tölgyesekbe, és nemcsak fotózok majd, hanem élőzök is azokból a fantasztikus erdőkből. Különösen a fenyvesek és a fenyvesek története és jövője lehet érdekes.


Borítókép: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   


még több gomba

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kert és vadon | Gomba minden mennyiségben

Nemcsak az időjárásban volt fordulat 2022 szeptembere, hanem a birtok történetében is. Sosem felejtem el! Varázsaltos időszak volt, és olyan mennyiségben kerültek elő…Tovább

Egy oldal gombászoktól gombászoknak

Egy minden eddiginél részletesebb, folyamatosan bővülő gombaadatbázis alapjaira építkezve közösséget szeretnének létrehozni, ahol a gombákkal kapcsolatos praktikus tudás és tudományos ismeretek is megjelenhetnek…Tovább

13 hozzászólás

  1. Várom a beszámolót a fenyvesből, lesz-e sötét trombitagomba. A Mátrában van szépen, itt az alföldön pedig a szokásos fajok bőséggel.

    1. Author

      A fekete trombitagomba tölgyesekben nő, ahová ritkán megyek. De most adtál egy ötletet. Meg kellene próbálnom felhajtani az idén. Évek óta nem szedtem, pedig a létező legfinomabb fűszer. Soha annál jobbal nem találkoztam, és szerintem veri a szarvasgombát is lazán. Az egyik nemzetközi rangsorolásban is a harmadik helyen van (az első a szarvasgomba, a második a császárgomba).

      1. “Savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben” ….MIGE szerint is, és épp tegnap szedett unokaöcsém, a Mátrában, ott ahol rizikét. 🙂 Szóval indulj, és sok szerencsét!
        Egy csipetnyi őrlemény csodát tesz egy tepsinyi pizzával is.

        1. Author

          Nem a vita kedvéért, de én még soha, mutatóban sem találtam fenyőerdőben vagy annak közelében, pedig én annak idején módszeresen jártam le egy körülbelül 100 kilométer átmérőjű körben az összes fenyvest. A wiki is azt írja, a hivatalosan “sötét trombitagombáról”: “Lomberdőkben, főleg bükkösökben, ritkábban tölgy alatt fordul elő, inkább savanyú talajon. Júliustól októberig terem.” | https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6t%C3%A9t_trombitagomba

        2. Author

          Látom már, mi a MIGE. Megnéztem az oldalukat, valóban írnak fenyvest is, de ugyanakkor ha végignézed a fotókat, az összes lomberdőben készült. (???)

          1. Egyébként miért ne vitatkoznánk??? Kell az néha! 🙂
            Igen, valóban, tehát lehet vegyes erdő jön szóba. Nem tudom linkelni a Barni fotóit, ott is van tölgylevél és fenyőtű is. 🙂
            “Apád erdőiben” keresd, indulj el, amíg nem szárad el a gomba, mert pár ilyen napos szeles idő, és vége, még avarszinten is.

  2. Irigylek is mindenkit, akinek van lehetősége gombát szedni – mert olyan helyen lakik, ahol gomba terem, és mert ismeri a gombákat.
    Úgy nézzetek a lábatok előtt a földből kinövő gombára, hogy a Bosnyák piacon legutóbb 10 000 (azaz tízezer) Ft volt a vargányának kilója!

    1. Author

      10 000? Az igen. Akkor mennyi a fekete tölcsérgomba, aminek 10-12 éve volt kilója 27 000 forint!

      1. Szerintem olyan nincs a Bosnyákon! 🙂
        De majd figyelem.

        1. Author

          Lehet, hogy nem találsz, mert felénk például az utolsó grammot is felvásárolják francia cégek, viszik a francia konyhákra, gourmet-helyekre, szállodákba. De azért itt előfordul, hogy a piacon is árulja valaki. Lehet, hogy kimegyek a piacra. 🙂

          1. Ha kimész, és találsz ilyen gombát, ne felejtsd el megnézni az árát, és áruld el itt is! Kíváncsi vagyok.

  3. Az én ismerőseim a kőszegi erdőben rengeteg vargànyàt szedtek. A hét végén azt hiszem otthon bedzerzem a következő évi szarìtott vargànyàt a nővéremtől.🥰az meg Lenti és környéke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük