Napenergia plusz program: 1000 új fejlesztés Magyarországon

zöldenergia napelem napenergia technológia környezetvédelem klímavédelem pixa 14

Napenergia plusz program: 1000 új fejlesztés Magyarországon

A műszakilag készre jelentett, hálózatba kapcsolt kiserőművekre 1,3 milliárd forintot igényeltek eddig, a végelszámolások alapján elutalt támogatások összege meghaladja a 100 millió forintot.

A népszerű Napenergia plusz program keretösszegét nyáron emelte meg a kormány, a pályázó családokból így az induláskor becsült 15 ezerrel szemben mostanra több mint 20 ezer tudhatja nyertesnek magát.

A minisztérium hangsúlyozta:

a jövő a zöldenergiáé.

Magyarország élenjáró szerepre törekszik a termelésében és a tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is.

zöldenergia napelem napenergia technológia környezetvédelem klímavédelem pixa 15

A februárban elstartolt Napenergia Plusz Program ingatlanonként 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kínált napelemek és energiatároló egyidejű beszerzéséhez. Az élénk érdeklődésre tekintettel az Energiaügyi Minisztérium a nyáron 30 milliárd forinttal, 105,8 milliárd forintra emelte meg a program keretösszegét.

A pályázati folyamatban a napelem és energiatároló rendszer leszállítása, felszerelése és kivitelezői készre jelentése után nyújtható be részelszámolás. A záró kifizetési kérelemhez a mérőóra cseréjét is el kell végeznie az elosztónak. A végelszámolásig elért projektek tehát már minden szempontból üzemképesek.


zöldenergia napelem napenergia technológia környezetvédelem klímavédelem pixa 16

A támogatott családok a saját célú termelés mellett későbbi, helyi felhasználásra el is tárolhatják a zöldenergiát. Áramszámlájuk csökkentése mellett így az energiaszektor környezetterhelésének mérsékléséhez, az önellátási képességek erősítéséhez is hozzájárulnak.

A Napenergia plusz program mostanáig több mint 20 300 családtól vállalta át költségeik kétharmadát, összesen 83,5 milliárd forint értékben. Az előlegkérelmeken és részelszámolásokon alapuló utalásokkal együtt már több mint 3300 projektre fizettek ki összesen 8,6 milliárd forintot. A megemelt keretösszegből az átlagosan 4,1 millió forintos támogatási igénnyel számolva több mint 25 ezer háztartás fejlesztéseinek elősegítésére futhatja majd.

A legfrissebb adatok szerint több mint 283 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel Magyarországon, számuk 2021 végéhez képest bőven megduplázódott. A stratégiai előrejelzések a következő évtized elejére számoltak 6000 megawattnyi napelemes kapacitás kiépülésével Magyarországon.

zöldenergia napelem napenergia technológia környezetvédelem klímavédelem pixa 17

Forrás: MTI | Borítókép / illusztrációk: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


zöldenergia napelem napenergia technológia környezetvédelem klímavédelem pixa 1 adomány

Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   


még energia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ismét olajat talált a Mol Vecsésen

A Mol újabb kutatófúrást végzett Vecsésen a 2022-ben felfedezett kőolajmező további feltérképezésére. A januárban elkezdett fúrás 41 napig tartott és 2000 méteres…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük