Bréking! | Filmforgatás ma Budapesten | Videó

filmforgatás Budapesten

Bréking! | Filmforgatás ma Budapesten | Videó


Ma reggel arra ébredtem, hogy emberek walkie-talkie-ba beszélnek az ablak alatt, távolabbról kiabálás hallatszik. Az első gondolatom az volt, hogy biztos a bomba miatt. A napokban találtak ugyanis egy második világháborús bombát a Soroksári utat átszelő vasúti összekötő híd töltésének bontásakor. Ma pedig, a hatástalanítás idejére széles körben lezárták a környéket egészen késő délutánig, ez a hely épphogy kimaradt belőle. De reggel, félálomban azt hittem, hogy mégis ki kell terjeszteni a lezárásokat, és mindjárt csönget a rendőr, hogy csomagoljak.

Itt van Woody Harrelson?

Aztán ahogy kinéztem az ablakon, láttam, hogy odébb is walkie-talkie-s emberek mászkálnak, de nem rendőrök. Itt, az utcában is állt pár őr, és aki arrafelé akart menni, azt megállította. Lassacskán rájöttem, hogy filmforgatás van, akkor viszont egyből felébredtem és izgatott lettem. Épp tegnap olvastam, hogy Budapesten forgatja Woody Harrelson a Szemfényvesztők 3. részét, és rögtön ki is tett egy fotót az Instájára. Úgy látszik, eljutott hozzá a hír, hogy a Halászbástyánál megtalálták a szobrát, Mikula Ferenc szobrászművész (1861–1926) mintha róla mintázta volna az egyik kővitézét.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Woody Harrelson (@woodyharrelson) által megosztott bejegyzés

Most viszont simán lehet, hogy itt van tőlem egy utcára, úgyhogy gyorsan le is rohantam megkérdezni, hogy milyen filmet forgatnak. Az itt őrt álló fiatalember azt mondta, hogy nem tudja. Később viszont egy másik ember egy járókelőnek azt mondta, hogy egy amerikai sorozatot. Szóval találgathatunk.

Magyarország egyébként nagyon felkapott forgatási helyszín lett, baráti árakkal és profi stábokkal csábítják ide többek között a hollywoodi produkciókat is. Gyakran a film közreműködői is magyarok, ahogyan volt ez a Szegény párák esetében is, ahol Oscar-díjat kapott Mihalek Zsuzsa, díszletberendező. A szakembert a legjobb produkciós tervezés kategóriájában ismerték el Shona Heath és James Price brit látványtervezővel együtt. Könnyen lehet azonban, hogy egy idő múlva már nem is lesz szükség díszletberendezőre, vagy más lesz a feladata, és nem fognak utcákat lezárni forgatások miatt. Hanem mindent megoldanak a számítógépen. Hamarosan nyílik a régió legnagyobb virtuális filmstúdiója, ahol egy jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED-falakból álló képeket használnak, amelyek bármilyen környezetet képesek fotórealisztikusan, 3D-ben ábrázolni.


De azért egy ilyen filmforgatás nagyon kemény menet.

Egyszer voltam statiszta, a Dragomán György regényéből készült, 2016-os Fehér királyban, mert érdekelt a filmes világ. (Az alkotás végül nem igazán nyerte el a nézők tetszését). Akkor szembesültem vele, hogy milyen végtelenül unalmas a statisztamunka és rengeteg a céltalan várakozás, amikor valaki, valahol dolgozik. Persze, ha az embernél lehet könyv vagy telefon, akkor elüti az időt. Az egyik legnehezebb szerintem egy ilyen folyamatban, hogy a felvételek és a szünetek váltják egymást. Persze, aki irányít, annak folyamatosan ott kell lenni a szeren, de sokan a koncentráció-lazítás hullámvasútján utaznak egész nap, és ez frusztráló tud lenni.

Színészként sem lehet egyszerű, hogy az ember benne van a szerepben, szerencsés esetben a flow-ban, ha egyáltalán az ki tud alakulni, aztán kiesik belőle, aztán újra kell kezdeni az egészet. Ha színész lennék, biztos, hogy ezt találnám az egyik legnehezebbnek a szakmámban, de színészi ambíciókat sosem tápláltam, noha ezer és egy dolog akartam lenni gyerekkoromban a rendőrtől a manökenen át a brókerig – gyakran épp annak fényében, hogy milyen filmet láttam. (A filmek egyébként gyakran kimutatható hatással vannak a fiatalok pályaválasztására, nagy sorozatok olykor mérhető eredményeket produkálnak az amerikai egyetemi felvételi statisztitkákban.)


Itt például úgy zajlott a folyamat, hogy felvettek egy percet, majd tíz-tizenöt percig engedték át a forgalmat, a járókelőket, a villamost, miközben walkie-talkie-n folyamatosan ment a kapcsolattartás egészen ki a körútig a BKK-val, hogy mikor indul a villamos, késik-e, mikor van lezárás. Láthatóan igyekeztek a filmesek alehető legkevesebb fennakadást okozni, ami azért nem egyszerű. Nem semmi logisztika megszervezni és kivitelezni egy ilyen kaliberű produkciót, hatalmas energiákat és erőforrásokat mozgat meg a filmipar.

Egyébként nem ez volt az első filmforgatás az ablak alatt, de pár éve egy sokkal kisebb produkciót vettek fel, talán diákfilm lehetett a résztvevők életkorból ítélve. Nem volt lezárás sem, simán fel tudták venni úgy, hogy nem járt senki az utcán. Most viszont, aki megállt volna nézelődni, azt továbbintették. Szerencsésnek éreztem magam, hogy “páholyból” nézhetem az eseményeket. Még ha sok mindent nem is láttam, és Woody Harrelsont sem pillantottam meg az utcasarkon, izgalmas volt így váratlanul belcsöppenni az események sűrűjébe.

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több film

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

8 hozzászólás

  1. Megnèztem a két kis videót, amit “forgattál”, Mara és megállapítottam, hogy ott is éppolyan szürkeség van, mint itt, egy hölgy ment a banyatankkal (bocs’) a zebrán, biztosan piacra igyekezett.
    Unalmas szombat reggel lehetne a címe 😊

    1. Author

      A videóra mondod? Szerintem az a forgatás része volt, mert amúgy senki nem mehetett át a lezárás alatt. 🙂 Élethűen mutat majd a filmben, az biztos, nem egy vidám hely ilyenkor a város.

      1. Akkor már elvitték a bombát?
        Jól összejött minden.

        1. Author

          Azt nem tudom, arra nem látok rá sajnos. 🙂 De szerintem igen, ha jól emlékszem, 5-ig tart a lezárás.

  2. Szemfényvesztők…. Imádtam ezt a filmet, illetve most is. Hihetetlen profi munka lehetett azokban a filmekben, és valóban rettentő sok vágás.

    1. Author

      Én még nem láttam, de ha te is azt mondod, hogy jó, meg fogom nézni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük