Szép, szép, de nem hiszem, hogy ennél szebb ne volna | Blog

weboldal Cenweb szerkesztés blog Centauri &entauriweb magazin online közösségi oldal napló honlap

Szép, szép, de nem hiszem, hogy ennél szebb ne volna


Centauri cen logo Cenweb

2024.10.02-án este végre sikerült Sárga Haj közreműködésével pár régóta húzódó problémát megoldanunk a Cenweben. Nincsenek illúzióink: egy ilyen magazin sosincs kész (eleve hosszú és kalandos, folyvást fordulatokba torkolló története van), de azért a készültségi stádiumnak is vannak fokozatai. Vagy a fokozatnak stádiumai. Döntse el mindenki, hogy melyik.

Akadt pár dolog, amivel hónapok óta elégedetlenek voltunk.

Hosszú „vita” volt például a cikkek fizimiskája körül, végül is sok ellentmondó vélemény után úgy döntöttem, hogy viszonylag radikálisan átalakítjuk a cikkek tipográfiáját. És persze voltak olyan bántó hibák is, amelyekhez az enyémnél mélyebb informatikai ismeretek kellettek. Például sok helyen az egyes szövegrészek nem igazodtak ugyanahhoz a margóhoz, így az egyik szövegrész idébb volt, a másik odább (oldalirányban) és ez okozott némi rendezetlenséget. Sokan az ilyen apró eltéréseket észre sem veszik. Sok magazinnál, sokféle oldalon látni hasonló szerkesztési gondokat, ennél jóval nagyobbakat is, de az én szememet rendkívül bántotta. Egy idő után a közérzetemet is. De meg kellett várni azt a pillanatot, hogy Sárga Haj is ráérjen.

Mobiltelefonos nézetben pedig nemcsak ez volt a gond.


weboldal Cenweb szerkesztés blog Centauri &entauriweb magazin online közösségi oldal napló honlap

A fejléc sem volt elég rendezett. Pár infót el kellett róla tüntetni, ami számítógépes nézetben klassz meg remek (például közösségi médiák ikonjai), de telefonos nézetben már zavaróan sok és kaotikus. Így tehát végre tegnap a mobilos nézet fejlécén is tisztítottunk, méghozzá sokat. Így végre visszakerülhetett a logónk is a fejlécbe, ami azért került le onnan fél éve már, hogy legalább az ne növelje az esztétikai apokalipszist.

Az olvasási élményt próbáltuk, és próbáljuk növelni továbbra is. Valamivel kisebb betűméretre álltunk át, így rendezettebb az oldal, és kevesebbet kell görgetni. Talán még nem találtuk meg az ideális méretet és elrendezést, de jó úton vagyunk már.

Végül is az a helyzet, hogy ezek nem is annyira mellékes, perifériális kérdések. Úgy gondolom, hogy perdöntő hónapok állnak előttünk. Most október eleje van, s úgy gondolom: karácsonyig az utolsó ecsetvonások kerülnek fel a Cenweb magazinra. Bár úgy tűnhet, hogy ez a magazin már réges-régen kész. Nem mellesleg már 18 éves, csak épp szerzői oldalnak indult.

Erről tegnap részletes, iszonyatosan hosszú, három kávét, öt teát, négy sört vagy másfél palack burgundit igényel az elolvasása. Ennek ellenére és kételyeim dacára (érdekel ez valakit egyáltalán?) megtisztelően sokan olvastátok és a legelvetemültebb olvasóinkkal, támogatóinkkal jó csevegtünk a kommentszférában.


Most innen is megköszönöm Sárga Haj segítségét (a linket majd átküldöm neki mailben, mert a Cenweb olvasására se igen van ideje), köszönöm azt is, hogy 18 évvel ezelőtt bevezetett a weboldalak admin-rejtelmeibe (még ha koránt sem azon a szinten, ahol ő most is dolgozik), de nehogy bárki azt hihesse, mennyire rendes fazon vagyok, teszem mindezt nem mellesleg azért, hogy hátha ezzel arra ösztönzöm: pár apró kérdésben nagyobb kedvvel segítsen végezni pár héten belül. Hogy végre ismét tisztuljon a forma, a látvány, mielőtt tartalmilag és a fenntarthatóság terén is újfent radikális kalandokba vágnánk bele.

Felétek pedig, kedves olvasóink két kérdésem van. Feltűntek egyáltalán a változtatások? Jobb lett olvasni a cikkeket? Rendezettebbnek, áttekinthetőbbnek látjátok, mint korábban? Vagy a változtatás nem olyan mérvű, hogy észlelnétek.

Ha megosztjátok velünk a véleményeteket, azért előre is nagy köszönet!   


weboldal Cenweb szerkesztés blog Centauri &entauriweb magazin online közösségi oldal napló honlap
Illusztrációk: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


adomány függőleges álló technika web weboldal honlap szerkesztés szerkesztőség Cenweb Centauriweb magazin

Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több cenweb

6 hozzászólás

  1. Csupán a telefonomon érzékeltem, hogy nem görgettem annyit a megosztási lehetőségig. Valóban sasszem kell a változtatások észrevételéig itt ezen az oldalon- nem igazán figyeltem ezt, ugyanis inkább a témakörökre fókuszáltam . Sárgahaj akkor felnőttet csinált az oldalból- 18 évesen nagykorú és önálló jogi személy lett, innentől aztán önmagért fele:-)))

    1. Author

      Ez lehet jó jel is, ha azért nem tűnik fel, mert eleve közel jártunk az ideális beállításokhoz. Amúgy közel jártunk, és ezek tényleg finomhangolások, de szerintem nagyon fontosak ezek is. | Köszönet a visszajelzésért!

  2. A fejlécet nem mindig figyelem, de pár nappal ezelőtt észleltem a változást. Különösen telefonon volt feltűnő. Sűrűbb, tömörebb lett a szöveg. Meg is fordult a fejemben, hogy rákérdezek valahol: betűtípust váltottatok talán a helyspórolás kedvéért? (Nem hiszed el, Cen’, de még az is eszembe jutott, hogy a Fórumon kérdezek rá, de attól tartottam, hogy nem kapok választ, mert a Fórumot már senki sem használja. 🙂)

    Amiket felsoroltál, nem voltak nagy hibák – egy részét én észre sem vettem -, de nem csodálkozom, hogy ki akartad őket javítani, hiszen mindig a tökéletesre törekszel.

  3. Csak úgy megemlítem itt:

    Szeretek játszani, ezt mondtam már párszor. Talán azt is leírtam már itt, hogy kitaláltam magamnak egy játékot: a felső sávban futó cikk címe, témája alapján megpróbálom kitalálni a szerzőt. Kicsit nehezedett a játékom most, hogy Infodémon is újra színre lépett, de még így is egész jó a találati arány. 🙂

  4. Én majd menetközben fogom észrevenni. 🙂
    Köszi a Sárga hajnak minden eddigi és jövendő munkát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük