Hosszabb lesz a Margitsziget lezárása

Margitsziget lezárása árvíz Budapest

Hosszabb lesz a Margitsziget lezárása


A Margitszigetet még mindig nem nyitották meg az árvíz után, mert a körülmények továbbra is balesetveszélyesek. A Főkert tájékoztatása szerint a szakemberek átvizsgálták a Margitsziget faállományát, és a növényeket kifejezetten jó állapotban találták. Csak minimális károkat tett bennük az árvíz.

A talajviszonyok viszont továbbra sem lehet stabilak

A sziget területe változatos képet mutat: bizonyos, magasabban fekvő területek már kiszáradtak, azonban vannak olyan, mélyebben fekvő helyek, amelyeknek csak a felső rétegein szűnt meg a nedvesség. Így a különböző telítettségű talajrétegek egymáshoz képest elmozdulhatnak, ami akár a fák kiemelkedését is okozhatja. Hasonló történt már a 2013-as árvíz során is.

A következő napok csapadékos időjárása ráadásul lassíthatja a talaj kiszáradásának folyamatát, és a felső, kiszáradt réteg újra telítődhet. Megtörténhet, hogy a mélyebb rétegek magasabb nedvességtartalma miatt a víz nem tud elfolyni és a balesetveszély újra megnő. Az eső hatására az ágazat és a lombozat súlya megnőhet, így a fák akár kisebb szél hatására is elmozdulhatnak.

Amennyiben az időjárási körülmények is lehetővé teszik, a kritikus területek állapotát hétfőn újra felméri a Főkert, és ez alapján tesz javaslatot a Margitsziget esetleges megnyitására.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. A kaposvári piacot visszasírom az ottani életemből- tele volt csodás árúval a falusi kertekből tuti vegyszer mentesen. Nagyon szerettem ott bóklászni. Az újhagyma a retek, a paprika, a paradicsom, a sárgarépa és társai, meg a savanyított kerekrépa, a házi csirkéről nem is beszélve, no meg a karácsonyi töltött káposztához a a hordóból kiszedett levelek, aztán a fiatal srác aki finom fűszeres kecsketejből készült lágy sajtokat árult kóstolóval egybekötve , vagy a sötét sárgájú házi tojások szóval mi “szem s szájnak ingere”- ez most itt nagyon nincs. Budapesten olykor a Lehelre mentem, ha hosszabban ott tartózkodtam, imádtam bent a csarnokban azt a kávézót ahol választani lehetett miből készítsenek frissen kávét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük