Elindultak az első 5G-műholdak Oroszországban

5G-műholdak illusztráció

Elindultak az első 5G-műholdak Oroszországban


A világon először, tavaly áprilisban a Sateliot nevű spanyol cég a SpaceX segítségével bocsátotta fel az első olyan műholdat, amely alacsony Föld körüli pályán (LEO) kering és 5G-szabvány szerint működik. A GroundBreaker (Úttörő) nevű, viszonylag kicsi, tízkilós műholdat a tervek szerint még 249 ilyen követi, amelyek a földi adótornyokkal kommunikálnak, és kitölthetik a felfedettség hiányosságait világszerte. Miközben több vállalat is dolgozik 5G-műholdakon, most egy orosz cég csatlakozik következőként ebbe az új űrversenybe.

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég a digitalizációért felelős minisztérium megbízásából. Oroszországban ezek az orbitális eszközök használnak először 5G-kapcsolatot. A Rasszvet-2 misszió keretében felbocsátott műholdakat 14 hónapon át fejlesztették. Ez volt Brjuro 1440 második kutatási küldetése, az első, a Rasszvet-1 tavaly júniusban indult.

A minisztérium szerint a Rasszvet-2 eszközeinek tesztelése több hónapig eltart. Ennek nyomán szélessávú műholdas szolgáltatás jön létre, amely 2027-től egész Oroszországot képes lesz gyors internettel lefedni.

Forrás: MTI, Space.com, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Túl rövid egy nap? A Hold megoldja

Amikor 1969-ben az Apollo-11 program űrhajósai leszálltak a Holdra, apró tükrökből álló, úgynevezett retroreflektorokat helyeztek el az égitesten…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük