Szabad szemmel is látható együttállás lesz a hétvégén

látható együttállás

Szabad szemmel is látható együttállás lesz vasárnap


Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni – írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

22 órától lesz érdemes az eget kémlelni, amikor a Hold nagyon közel kerül a Szűz csillagkép legfényesebb csillagához, a Spicához. A Spica már napnyugtakor is mindössze hat ívpercre jár majd a Hold déli féltekéjétől, ekkor még azonban csak nagyobb, 15-20 centiméteres csillagászati távcsővel lesz megfigyelhető. Később a Hold a déli égbolton mintegy 30 fokos magasságban látszik majd, feltűnő és könnyen észrevehető lesz. A Spica ekkor 12 ívpercre jár a Holdtól. A halvány csillagot a Holdtól jobbra, lefelé kell majd keresni.

Mire teljesen besötétedik, már szabad szemmel is biztosan jól látható lesz az égi jelenség, egy egyszerű kézitávcsővel pedig egy látómezőben lehet majd látni a Holdat és a csillagot.

A Spica

a Földtől 250 fényévre található, és számos különleges tulajdonsága van. A tizenhatodik legfényesebb csillag az égbolton, átlagfényessége egy magnitúdó, így városokból is jól látható szabad szemmel. Kékes színét rendkívül forró, mintegy huszonötezer Celsius-fokos felszíni hőmérséklete okozza. Ebben a tekintetben felülmúlja a Napot, akárcsak méretében és tömegében. Átmérője tizenegymillió kilométer körül van, tömege pedig tizenegyszer nagyobb, mint a Napé.

Az együttállás megtekintésére a Svábhegyi Csillagvizsgáló rendhagyó vasárnap esti programot is szervez, ahol a Hold egyik legszebb kráterét, a Copernicust is meg lehet majd figyelni.

Ha a 73 százalékos dagadó Holdat kistávcsővel vizsgáljuk, a középső részén, a fény-árnyék határon láthatjuk a Kárpátokról elnevezett hegyvonulatat (Montes Carpatus). A hegység több mint 300 kilométer hosszú, és a hegycsúcsai a két kilométert is elérik. Alatta húzódik a Copernicus, mely fiatal kráternek számít. Egymilliárd évvel ezelőtt keletkezhetett egy aszteroida becsapódása után. A mintegy száz kilométer átmérőjű kráter közepén központi csúcsok láthatók, a kráterből pedig fényes sugársávok erednek szét.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük