📈 Új korszakba ért a Cenweb? Jönnek a rekordok és a trollok…

Cenweb Centauriweb Centauri borító

Új korszakba ért a Cenweb? Jönnek a rekordok és a trollok…


Pár napja a nyitóoldalon két sorban elújságoltuk abbéli örömünket, hogy a Cenweb olyan olvasottságot ért el, amit korábban sosem, s most engedjétek meg, hogy kicsit részletesebben is beszámoljunk a fejleményekről, végtére is ti, az olvasók, főként azok, akik régóta – vannak, akik már 15 éve! – figyelitek az oldal alakulását, ti tevőlegesen is hozzájárultatok ahhoz, hogy idáig eljussunk.

Kiemelt köszönet a klubtagoknak,

akik nemcsak elviekben támogatják a Cenwebet és a természetvédelmi területünket, hanem klubtagságukkal a gyakorlatban is. Kérünk titeket, ne unjátok meg soha, hogy újra és újra köszönetünket fejezzük ki, mert minden hála szívből fakad, és nem csak képes beszéd, ha azt mondjuk, nélkületek már talán az oldal sem volna, hanem tény.


Én speciel kevésbé kedvelem a „közösségépítés” hajszolását, de az is tény, hogy

a Cenweb bármiféle sikere már rég nem egyedül a mi sikerünk.

Már réges-régóta közös sikerünk veletek, és csak reméljük, hogy tudtok is minderre így gondolni. Reméljük, hogy a klubtagokat legalább egy kávé erejéig édes érzések töltik el, ha azt olvassák, új lepkefajt találtunk már megint a mézelő zónákon. Reméljük, felötlik bennetek, hogy abban a ti támogatásotok és kitartásotok is ott van.

Itt minden támogatónak van egy lepkéje.

Egy-egy virág itt a birtokon minden bizonnyal nem a miénk. Itt mindenki a maga számlájára írhat pár ezer méhet. Itt minden támogatónkra jut egy-egy facsemete. Minden elkészült fotó, videó mögött ott van még valaki más is, nemcsak én. Itt minden szellő egy kicsit valahol egy klubtagot is végigsimít, és minden csepp harmat is valaki másé.

Hát így. És ez igaz a Cenwebre is. Rég nem adtunk hírt a weboldal környékéről, de reméljük, hogy ez is örömmel tölt el titeket, amint ezt reméljük mindig, amikor a birtokról hozunk újabb és újabb terveket, képeket, eredményeket.


Cenweb Centauriweb Centauri borító

Vissza tehát a Cenwebre!

Számos reform után tavaly indítottuk útjára a teljesen megújult Cenwebet, mely kétszer is ünnepelheti a születésnapját (erről ITT), mivel először csak a támogatók láthatták egy titkos linken, nyilvánossá pedig csak 2023. március 15-én vált.

Már az első pillanattól kérdés volt: Meddig ésszerű ezt az oldalt építeni, írni, szerkeszteni, reformálni, szépíteni – mindezt szerelemből, ingyen. Bevallom, ebben a kérdésben én voltam a szűkkeblűbb, talán mert én már 15 éve formálom és töltögetem az oldalt.

Én azt mondtam, minimum egy év, annyi biztosan kell, hogy lássunk valamit a Cenweb jövőjéből. Minimum 2024 március 15-ig kell csinálnunk. Mara ennél nagyvonalúbb volt, és azt mondta, ha egy éven belül sincs látványos haladás, akkor is csinálni kell, mert ez egy jó oldal…

Az első kiugró eredmények

Először 2023 júniusában láttunk kiugró olvasottsági adatokat, aztán miután kijutottam a tavaszi infarktus utáni mélységekből, körülbelül szeptember végén, és valamelyest megerősödtem, októberben találkoztunk először olyan eredményekkel, amit egy évvel korábban megálmodtunk. Október után lassú, de folyamatos erősödésben voltunk, csupán karácsony után estünk vissza kicsit. Február elejétől viszont már nem egy-egy kiugró hetünk volt, hanem néha egészen valószínűtlen erősödést tapasztaltunk.

Lassan egy hónapja már „megállíthatatlanul” hasítunk, bár hozzá kell tenni azt is, hogy nemcsak a cikkekbe és a Cenweb fizimiskájába ölt energiáknak köszönhető mindez, hanem annak is, hogy a háttérben, számotokra láthatatlanul legalább annyi munkát végzünk el az oldal optimalizálása, menedzselése érdekében, mint amennyit a tartalom érdekében.

Analitika

A weboldal olvasottságát csak mi látjuk az analitikában, de a Facebookon ti is érzékelhettétek, hogy egyre gyakrabban látni ott olyan számokat, amit a legnagyobb oldalak is örömmel lecserélnének a maguk számaival. Lassan megszokottá válik, hogy egy-egy posztunk ezer vagy több ezer kedvelést kap. A két legtöbb kedvelést az őszapóról (9300 kedvelés!) és a szajkóról szóló poszt kapta.

Aztán megtörtént az is, hogy egy cikk EZER MEGOSZTÁST ért el (a szajkós poszt), nem sokkal később a sarlósfecskés posztunk már EZEREGYSZÁZNÁL TÖBB MEGOSZTÁST.


Nehogy félreértsétek!

Nem a számokat hajkurásszuk, de az biztos: ha nem sikerülne egyre több olvasót megtalálnunk, a weboldalt előbb-utóbb hidegre kellene rakni. A birtok szempontjából sem közömbös, hogy találunk-e még segítőkész földlakókat. Nem babra megy a játék. Mi pedig gyakorlatilag napi huszonnégy órában dolgozunk a weboldalon, hétvégén és ünnepnapokon is, hát bevallom: örülünk minden pozitív visszaigazolásnak, és az egyre javuló számoknak is.

Minap pedig a Facebookon elértük, amit még sosem: huszonnyolc nap alatt több mint egymilliós elérésünk volt.


Screenshot

A Cenweb analitikájának jelenlegi állása szerint a következő egy évben 900 ezer új felhasználónk lesz. Nem egészen egy hónap alatt a Facebook-követők száma 10 ezerről 13 ezerr nőtt (várhatóan hétfőn vagy kedden éri el a tizenháromezret).

Fontos, hogy nálunk nincs hirdetés, nincsenek fizetett posztjaink, soha egyetlenegy nem volt, így minden követőnk valódi olvasó. Ezért van az, hogy több százezer követővel rendelkező oldalak gyakran jóval alacsonyabb aktivitást váltanak ki, mint a Cenweb.

Összefoglalva | Néhány fontos szám

 • Havi elérés Facebookon 1,2 MILLIÓ
 • Felhasználók száma a weboldalon évente minimum 900 ezer
 • Megnyitott cikkek évente 1,5-2 MILLIÓ
 • Összes elérés minden platformmal együtt (Insta, TikTok, YouTube, Facebook): 16,4 MILLIÓ

Ezek egyelőre számunkra hihetetlen számok. Főként az érdekes, hogy már nem időleges kiugrások vannak, mint korábban, hanem progresszív, kitartó növekedés. Reméljük, hogy ez így is marad, s meg is teszünk mindent, hogy továbbra is így haladjunk.

Vannak persze hátrányok is.

Ahol faragnak, ott hullik a forgács is. Minél több olvasónk van, annál több az okostojás, a troll. Nem jellemző továbbra sem, de előfordulnak trollok. Jönnek a „házmesterek”, meg az olyan hozzászólások, hogy „kár, hogy a képen nem az van” (persze az van), meg a felesleges fikkantások, nyikkantások, lekezelő böffentések, időnként a háttérben, rábukkanunk „látens” fikázásokra is. Egyre gyakrabban talál meg minket a középszer, a félreértett szakiskodás beteges kényszere, a jól érzékelhető féltékenység, és effélék, de magunk között ezeket azzal rendezzük:

minél több van ezekből, „annál jobb”, hisz a mi olvasatunkban azt jelzi minden troll, hogy egyre hatékonyabban dolgozik a Cenweb, a nagy számok törvénye alapján egyre több a szerencsétlen lelkibeteg és troll is.

Ti, kedves (józan) új olvasók, és kedves törzsolvasóink, ne aggódjatok, ha találkoztok az Fb-oldalon trollokkal, okoskodókkal, agresszív állatvédőkkel, házmesterekkel: mindez alapvetően nem érinti a munkánkat és együttlétünket, azért sem, mert úgy döntöttünk:

bár csak egészen kivételes esetekben tiltottunk bárkit is, a jövőben keményebben moderáljuk a kommentszekciót.

Miért is?

Azért tudjatok róla, hogy a fontoskodó troll-jószágoknál jobban kevés olvasó eteti az algoritmusokat. Voltaképp hálát is érezhetnénk, hisz párszor épp ők tornászták fel az olvasottságot. Két ok miatt mégis szigorodunk:

 1. Egyrészt nincs időnk a baromságokra, s egyre kevésbé van.
 2. Másrészt nem szeretnénk, hogy a szívünknek oly kedves, intelligens földlakók a troll-jószágok miatt kezdjék magukat pocsékul érezni az oldalainkon.

Ennyit a forgácsról.

Örüljetek velünk, és bocsássátok meg, ha a jövőben esetleg abban is változik az oldal, hogy mértékkel, de reklámok is lesznek rajta (gondolkodunk ezen). Ne feledjétek: az új oldal még mindig kísérleti stádiumban van, és még mindig keressük a fenntarthatóság lehetőségeit. Arról viszont egy pillanatra sem feledkezünk meg, hogy nélkületek nem jutottunk volna el idáig. Örüljetek hát velünk!


Ezt a videót közösen készítettük 2017 tavaszán. Emlékeztek rá?

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több cenweb

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több blog

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

7 hozzászólás

 1. Én ugyan csak néhány hete találtam rá az oldalra, de nagyon is örülök az eredményeknek és támogatni is fogom minden módon, lehetőségeim szerint. Köszönet mindenkinek, elsősorban neked Cen’, a Cenweb szívének! Azért vigyázz magadra is ! 🤗

  1. Author

   Kedves Judit, bizonyos értelemben ez a poszt rólad is szól 🙂 Arról, hogy miért is fontos elérni sok embert valamiként. Hálásak vagyunk a segítségedért, örülünk, hogy itt vagy, és reméljük, hogy sokáig maradsz… 🙂 Szép hétvégét!

 2. Gratulálok az eredményeitekhez, Cen’! Nagyon örülök. 🙂 🙂 Mara kitartását díjazom, mert én sem szeretem feladni könnyen. 🙂

  Azt hiszem, nem kell emlékeztetnem téged rá, hogy én hányszor próbáltalak rábeszélni az oldal támogathatóságára. Nagyon mellette voltam, mert úgy gondoltam, hogy annyi munkát fektettek az oldalba, annyit kapunk tőletek, hogy ezt jó érzésű ember ha megteheti, akkor viszonozni akarja valahogyan.

  Most pedig a reklámok mellé állok. 🙂 Jó ötletnek tartom ezt is. Biztos vagyok benne, hogy alaposan meggondoljátok, hogy milyen reklámokat engedtek meg az oldalon. Úgy gondolom, hogy amik passzolnak az oldalhoz, az oldalon megjelent tartalmakhoz, azok jöhetnek. Akár más, hasonló oldalak reklámozása is oda-vissza.
  Hajrá továbbra is! Megyünk előre együtt. 🙂

 3. Amióta van Cenweb, itt kezdem és fejezem be a napot.
  Annyira várom mindig a regény részleteket s ha Cen megoszt az írásaiból valamit és olvashatom, mindig úgy érzem nahhh ma már sokkal többet tettem az intellektuális örömökért mint bárki.
  Madár ügyekben sokat fejlődtem, ám még mindig gondolkodnom kell nagyon, ha látok egyet kicsoda ő:-))))
  Szeretettel gratulálok a megújult oldalhoz ” maradunk itt maradunk itt maradunk”- mondja a Cseh Tamás dal, szóval várom kíváncsian milyen reklámoknak adtok helyet.

  1. Még annyi, a Fórumhoz is kell új jelszó? Nem tudok belépni, az a jelszó is is mentett volt, nem tudom mi.

 4. Néhányszor már leírtam eddig is, hogy veled örülök, Cen’, most módosítok, veletek örülök és Marának is köszönöm a sok új információt, sőt, a háttérben dolgozó informatikusnak, Sárga Hajnak is hàlás köszönet!🤗
  Ha enyém is egy fa, egy madár, egy virág a birtokon, akkor kérnék szépen egy füleskuvikot, a húsztörzsű égert és a boglárkákat a patak partján.
  Nem hagyhatom ki: kérlek, Cen, vigyàzz az egészségedre és ne felejts el a kávé mellé sok vizet inni!
  Bevallom, függő vagyok és ez nem káros szenvedély, sőt!
  Hála mindenért!🤗🐦💚🐦‍⬛🦉

 5. Régi olvasód -mostmár olvasótok- vagyok. Gratulálok a sikeres fejlődéshez. Minden estémet a Cenweben töltöm, és elmondhatom a bőség zavarával küzdök, annyi az olvasni való, semmit sem lehet kihagyni. Változatos, színes témák, ismerettetrjesztő írások, de legjobban szeretem a saját gondolataid a világról, egy- egy eseményről , amit én “gondolatboncolgatásnak” hívok. Rendszerint megosztom az írásaid, fiyelemfelhívással ajánlom. Könyveidből már ajándékozásra is vásároltam.
  Köszönet a sok szép élményért, amit a Cenwebtől kapok!
  További sikeres működést és jó egészséget kívánok, vigyázz magadra, és néha lazíts, pihenj egy kicsit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük