Így rendezi sorait a börzsönyi hiúz

börzsönyi hiúz illusztráció

Új videón a börzsönyi hiúz


“A mozgalmas tavasz közben a börzsönyi hiúz is megpihen” – olvasható a Börzsönyi természetvédők Facebook-oldalán, ahol megosztották Bedő Péter természetvédelmi önkéntes vadkamerás felvételét az éppen sorait rendező, idős börzsönyi hiúzról.

Mint a szervezet honlapján olvasható, a ’80-as évek közepén merült fel a gyanú, hogy hiúz járja az Északi-középhegységet, mígnem 1987 januárjában bebizonyosodott, hogy tényleg ott rejtőzik a titokzatos macskaféle. Ezután szinte minden havas télen előkerültek hiúznyomok a hegységben egészen 1995-ig, amikortól kezdve tíz évet kellett várni az újabb felbukkanásra.

Ehhez hozzájárult, hogy 2001-ben LIFE kutatási program indult a Börzsönyben. Végül 2005 novemberében újra megjelent egy hiúz. Bár sokan úgy vélik, hogy fogságból szabadult, esetleg titokban telepítették be, a szakemberek szerint sokkal valószínűbb, hogy természetes úton talált itt új otthonra.

Jelenleg modern technikai eszközökkel, hivatásos és önkéntes szakemberek bevonásával, a Börzsöny Alapítvány és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság támogatásával zajlik a ragadozó kutatása a Börzsönyben, aki az emberre egyébként teljesen veszélytelen.

Korábban néhány hónap kihagyást követően március végén jelent meg újra a kamerák előtt az öreg hiúz.

Forrás: Borzsony.org, a címlapkép illusztráció, forrás: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több hiúz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük