Ingyenes kiállítással nyílik meg a vámszedőház a Szabadság hídon

vámszedőház

Ingyenes kiállítással nyílik meg a vámszedőház a Szabadság hídon


Összekötve-Pest Buda hídtörténete címmel állandó kiállítás nyílt meg Budapest két, megmaradt vámszedőházának egyikében, a Szabadság híd pesti hídfőjének északi oldalán.

A tárlat, amely az idén 125 éves Műszaki és Közlekedési Múzeumnak köszönhető, vélhetően a világ egyik legkisebb alapterületű közlekedési kiállítása, amely kétszer tizenhárom négyzetméter alapterületen mutatja be a budapesti hidak épülésének történetét, középpontban a Szabadság híddal.

Az archív fotókat a Duna mélyéről előkerült eredeti tárgyak és audiovizuális tartalmak egészítik ki. VR szemüveggel lehet például megnézni, milyen volt az 1940-es évek Budapestje.

A dunai átkelésért

1703-tól 1918-ig vámot kellett fizetni Pest és Buda között. Az 1918 előtti budapesti közúti hidak mindegyikéhez épült vámszedőház, de a második világháborút követően csak a Szabadság hídhoz tartozó házak maradtak meg.

A kiállítás a vámszedés és a Szabadság híd történetét mutatja be, az emeleten általános hídtörténeti rész ismerteti a hidak és városfejlődés kapcsolatát. Láthatók eredeti bárcák, amelyek megváltásával át lehetett kelni a hídon. A vámpénz ahhoz kellett, hogy az 1870-ben felvett kölcsönt kifizesse a város, ebből a hitelből épült meg egyebek mellett a Nagykörút és a Duna-part – mondta Domonkos Csaba, a kiállítás kurátora.


Találunk a kiállításon

eredeti szegecseket, megnézhetjük a Szabadság híd háború utáni korlátelemét, és bemutatnak a fővárosi hidak felületéről származó fakockákat is. Látható a Lánchíd 1842-es alapkőletételénél használt vakolókanál hiteles másolata, valamint egy térképmásolat az 1830-as évek elejéről, amelyet a leendő Lánchíd építésének előkészületéhez rajzoltak. A Lánchíd kapuzatának modellje és a híd alapozásából származó facölöp is helyet kapott a tárlaton. Bemutatnak egy plakettet a Megyeri híd átadásáról, de tájékoztató tábla is látható az Erzsébet-híd építéséről. Kiállítottak egy angyalfejet is, amely egykor az Erzsébet-híd tetején lévő címert díszítette. Tablókon pedig a főváros összes hídjáról olvashatók érdekes információk. A kiállítás magyar és angol nyelven minden nap ingyenesen látogatható 10 és 18 óra között.

Forrás: MTI, képek: Közlekedési Múzeum/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Budapest

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük