Új feladatot kaphatnak az európai műholdak

Copernicus_Sentinel 6

Új feladatot kaphatnak az európai műholdak


Az Európai Bizottság erdőmegfigyelő rendszer kiépítését javasolja, amely műholdak segítségével követhetné nyomon a kockázati tényezőket, mint az éghajlatváltozás okozta erdőtüzek vagy az illegális fakitermelés.

Az erdők alapvető fontosságúak az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemben, azonban az éghajlatváltozás és a fenntarthatatlan emberi tevékenység egyre nagyobb terheket ró rájuk.

A javaslat szerint a testület erdészeti adatokat gyűjtene az uniós Copernicus Sentinel rendszer műholdaival.

Jelenleg az erdők állapotáról, valamint az erdészeti erőforrások és szolgáltatások felhasználásáról rendelkezésre álló információk szétszórtak és hiányosak. Az EU-ban található erdőkre vonatkozó adatok gyakran elavultak, és ez akadályozza, hogy a tagállamok felkészüljenek az éghajlat változásának veszélyeire. Egy átfogó nyomon követő rendszer kezelni tudja ezeket a hiányosságokat.

A példátlan számú erdőtűz harmadik éve okoz nagy környezeti és gazdasági károkat az EU-ban. Bár a tüzek kilencvenhat százalékát emberi tevékenység okozta, a helyzetet súlyosbítja az éghajlatváltozás miatt megnövekedett tűzveszély. Ez figyelmeztető jel arra nézve, hogy mit hozhat a globális felmelegedés az elkövetkező években.

Forrás: MTI, kép: Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több erdő

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több műhold

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Elégett egy műhold a Föld légkörében

1995-ben indították útjára a maga idejében úttörőnek számító ERS-2 európai földmegfigyelő műholdat, hogy a hasonló felszereltségű, 1991-ben indított és 2000-ig működő…Tovább

3 hozzászólás

  1. Szép cél, ha még eddig ez nem működött.
    Hazánkban már évek óta műhold segítségével figyelik nem csak erdőket, de mg.-i művelt területeket, és az elhanyagolt, parlagfüves földek gazdáit ennek alapján szólítják fel a termőföld letisztítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük