Új dinoszauruszfaj boldogít minket!

Patagotitan mayorum

Új dinoszauruszfaj boldogít minket!


Új hosszú nyakú növényevő dinoszauruszfaj maradványaira bukkantak argentin paleontológusok Patagónia térségében, a hatalmas állat a valaha talált legnagyobb őshüllők egyike. A leletet még 2018-ban fedezték fel a Pueblo Blanco Természetvédelmi Területen, de csak most mutatták be a nagyközönségnek.

A dinoszaurusz csontjai olyan hatalmasak voltak, hogy az őket szállító furgon felbillent.

A balesetben szerencsére senki sem sérült meg,

és a maradványokban sem keletkezett kár.
Nicolas Chimento paleontológus elmondta: az eset után a tudósok úgy döntöttek, hogy a Chucarosaurus diripienda nevet adják a dinoszaurusznak, mivel a latin diripio (összetör) igével a maradványokat ért balesetre akartak utalni.

A Chucarosaurus ötven tonnás és harminc méter hosszú lehetett, és ezzel az eddigi legnagyobb dinoszaurusz, amelyet a hegyvidéki Rio Negro tartományban találtak. Az őshüllő a késő kréta korban élhetett ragadozók, halak és tengeri teknősök társaságában. Combcsontja egy méter kilencven centi hosszú volt és három részből állt, melyek egyenként több mint száz kilogrammot nyomnak. Három ember kellett ahhoz, hogy megemelje.Patagóniában éltek

egykor a világ legnagyobb növényevő dinoszauruszai, például itt találtak rá a kolosszális Patagotitan mayorum, a valaha felfedezett legnagyobb dinoszaurusz maradványaira is.

A kutatók máig nem tudják, miért nőttek olyan gyorsan a térségben fajok, egyesek nem álltak meg a növésben egész életük során.

Matias Motta paleontológus elmondta, hogy a szauropodák közé tartozó Chucarosaurus vetekedett más patagóniai óriásokkal súlyban és méretben, de a csípő, a mellső végtagok és a hátsó végtagok jellegzetességei arra utalnak, hogy karcsúbb és kecsesebb volt.

Argentínában mintegy 140 dinoszauruszfaj találtak eddig, és ezzel Kína és az Egyesült Államok mellett a világ három legjelentősebb országa között van az őshüllőkkel kapcsolatos kutatások és felfedezések terén.

Forrás: MTI, képek: Wikimedia, Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több tudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Innovatív magyar antibiotikum készül

Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2050-re a vezető halálok a hagyományos antibiotikumoknak ellenálló mikroorganizmusok miatt kialakuló…Tovább

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Megvan a birtokon az első csüngőlepke!

A csüngőlepkék egyébként is rendkívül érdekes és értékes csoportot alkotnak. Magyarország az elterjedésük keleti határa. Talán részint ennek köszönhetően…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük