Nem telik el nap tengeri melegrekord nélkül

tengerek hőmérséklete

Sorra dönti a rekordokat a tengerek hőmérséklete


Tavaly március óta egészen példátlan felmelegedési folyamatnak lehetünk tanúi a világ óceánjain. 2023 márciusában a globális tengerfelszíni hőmérséklet megdöntötte a korábbi napi rekordot, és azóta is minden egyes nap megdönti – derül ki az Ars Technica cikkéből, amelyre az Időkép figyelt fel.

Mintha már június lenne

Az Atlanti-óceán keleti, trópusi részén például négy hónappal előrébb jár a hőmérséklet, mintha már június lenne.

Az óceánok hőmérséklete egy-két fokkal magasabb a megszokottnál, ami nem hangzik soknak, de a vizek esetében valójában az: a szárazfölddel ellentétben ugyanis, amely gyorsan melegszik és hűl a nappalok és éjszakák váltakozásával, a több ezer méter mély óceánok felmelegedéséhez sok időre van szükség. Így még egy töredék fokos anomália is hatalmas és régóta tartó változásokat jelez, melyek nagy nyomást gyakorolnak a tengeri ökoszisztémára.

De hogyan lettek ilyen melegek az óceánok? Ez annak köszönhető, hogy az évtizedek során a légkörbe jutó plusz hőmennyiség mintegy kilencven százalékát elnyelték. Ez a hő pedig nemcsak a felszínt melegítette fel, hanem lejutott a mélybe is.

Az óceáni ökoszisztéma

Ez pedig nagyon káros hatással lehet az ökoszisztémák egészségére, a fitoplanktonok és a velük táplálkozó zooplanktonok virágzására, ami akár meg is szűnhet, ez pedig megingatja az óceáni táplálékhálózat alapjait. Amikor ugyanis a felszín felmelegszik, meleg „vízsapka“ jön létre, amely megakadályozza, hogy az alatta lévő hidegebb vízből a planktonoknak szükséges tápanyagok a felszínre jussanak.

A helyzetet tovább rontja, hogy minél melegebb a víz, annál kevesebb oxigént tud megtartani, ez pedig szintén veszélyezteti az élővilágot, a tömeges halpusztulás pedig a madarakat is érinti. És akkor azt még nem is említettük, hogy a melegebb óceán hevesebb hurrikánokat okozhat.

Forrás: Ars Technica, Időkép, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több tenger

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több meleg

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Heti időjárás | Nyárias meleg

Folytatódik a nyáriasan meleg idő, a jövő héten sok lesz a napsütés, a hét második felében a legmelegebb órákban 32-38 Celsius-fok is lehet, és hajnalban…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük