Kezdődik a csillagászati tavasz | Tavaszi nap-éj egyenlőség

tavaszi napéjegyenlőség

Tavaszi nap-éj egyenlőség


Idén március 20-án, hajnali négy óra hat perckor a Nap az egyenlítő fölé ér, és a következő körülbelül huszonnégy órában az Egyenlítő vonalán halad. (Vagyis pontosan a Föld áll épp olyan szögben, hogy az Egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján). Ez pedig azt jelenti, hogy (majdnem) egyenlő hosszú lesz a nappal és az éjszaka, ugyanakkor beköszönt a csillagászati tavasz is. Ettől kezdve több fény éri az északi féltekét, és hosszabbodnak a nappalok egészen a nyári napfordulóig, amelytől kezdve a Nap újra a déli félteke felé “veszi az irányt”, hogy az őszi napfordulókor az Egyenlítőt újra átlépve arra sugározzon több fényt.

Az említett hajnali időpontban a Nap a Csendes-óceán, az indonéz szigetvilág felett ér az Egyenlítőhöz.

A Nap azért “vándorol” így, mert a Föld tengelye nem egyenes, hanem körülbelül 23,5 fokban dől, és így kering a Nap körül. Ezzel pedig a bolygó egyes részei a helyzetüktól függően változó mennyiségű napfényt kapnak az év során


Angolul a nap-éj egyenlőséget equinoxnak hívják a latin aequus, azaz egyenlő és nox, azaz éjszaka szavak összetételéből, a magyar elnevezéshez nagyon hasonlóan. De valójában nemcsak ezen a napon, hanem már néhány nappal ezelőtt és ezután is majdnem pontosan tizenkét óra a világos és a sötét időszak hossza.

Szent helyek a nap-éj egyenlőség szolgálatában

Ez a különleges csillagászati jelenség régóta elbűvöli az embereket, akik évezredeken át követték a Nap mozgását, és a nap-éj egyenlőséget beépítték kulturális és vallási hagyományaikba. Több ősi civilizáció is napfordulóhöz kötötte a vetés és betakarítás időpontját. Ehhez kötődött Ostara kelta istennő termékenységünnepe, amelynek motívumai a húsvétban is visszaköszönnek. Japánban pedig a nap-éj egyenlőségekkor az ősökre és elhunyt szeretteikre emlékeznek az emberek.

A nap-éj egyenlőség tiszteletét ősi emlékművek is jelzik. A kutatók például 1976-ban fedezték fel, hogy a világ legnagyobb vallási műemlékét, a 12. században épült kambodzsai Angkorvat hindu templomkomplexumot úgy tervezték, hogy nap-éj egyenlőség idején a nap közvetlenül a központi templom fölött keljen fel fel.

A mexikói Chichén Itzá (Kukulkán-templom vagy El Castillo) kígyóistennek szentelt maja templom szintén megelevenedik a nap-éj egyenlőség idején: ilyenkor az árnyék kígyóalakot mintáz a templom oldalán, mely az alvilág felé siklik.


Miért csúszkál a nap-éj egyenlőség dátuma?

A nap-éj egyenlőség dátuma azért “csúszkál”, mert egy földi év nem pontosan egész számú többszöröse a földi napnak, hanem egészen pontosan 365 nap, 5 óra, 48 perc, 46 másodperc. Ez az oka annak is, hogy be kellett vezetni a szökőnapot, ugyanis az eltérés négy év alatt már majdnem 24 órát tesz ki – írja a HungaroMet.

Emellett a Föld pályaparaméterei sem állandók, ezek azonban csak nagyon kis eltéréseket okoznak. A tavaszi nap-éj egyenlőség időpontja a Gergely-naptár 400 éves periódusa alatt is csak egy-két órát változik.

A legutóbb 2011-ben esett a tavaszi nap-éj egyenlőség március 21-ére, 2048-ban pedig először fog március 19-én bekövetkezni.

A nap-éj egyenlőség idején valójában nem pontosan egyenlő hosszúságú a nappal és az éjszaka. Ennek egyik oka, hogy a légköri refrakció (fénytörés) miatt az égitestek a valódi elhelyezkedésüknél egy kicsivel magasabban látszanak a horizont felett. Ez azt jelenti, hogy a Nap néhány perccel előbb jelenik meg a horizonton napkeltekor, mint valójában. Ugyanígy, napnyugtakor ennyivel később nyugszik látszólag. Ez a jelenség néhány perccel növeli a nappalok hosszát.

A másik ok pedig az, hogy a nap-éj egyenlőség napján a Nap geometriai középpontja az, ami 12 óráig tartózkodik a horizont felett, de a Napnak kiterjedése is van: vagyis már akkor is látszik, amikor a középpontja még nem, illetve még akkor is sugároz, amikor a középpontjánál már lenyugodott. Emiatt ilyenkor, sőt pontosan soha nincs nap-éj egyenlőség.

Forrás: Space.com, Space.com, MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több tavasz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

 1. Nagyon jól összefoglaltad, Mara! Jó kis ismeretterjesztő cikk. Köszi! 🙂
  (És J.-M. Jarre zenéjét is! Szeretem. 🙂 )

  1. Author

   Köszi, igyekeztem! Igazából én most értettem meg, hogy mi is történik ilyenkor. 🙂 Jarre viszont Cen’ érdeme. 🙂

   1. Akkor mindkettőtöknek köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük