Tarolt a BAFTA-díjátadón a Nyugaton a helyzet változatlan

Nyugaton a helyzet változatlan

Tarolt a Bafta-díjátadón a Nyugaton a helyzet változatlan


Erich Maria Remarque 1928-ban megjelent első világháborús regényének új filmadaptációja nyerte a legjobb film, a legjobb nem angol nyelvű film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv-adaptáció, a legjobb eredeti filmzene, a legjobb hang és a legjobb fényképezés díját a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjkiosztóján.

Edward Berger Netflixen is látható alkotását tizennégy díjra jelölték, amiből hetet el is vitt az Oscar-előrejelző rendezvényen, és ezzel

rekordot is döntött, ugyanis a BAFTA-díjak eddigi történetében még soha nem kapott ennyi elismerést nem angol nyelven forgatott film.

Ráadásul több mint egy évtizede nem volt példa arra, hogy egyetlen filmet tizennégy díjra terjesszenek fel: legutóbb 2011-ben A király beszéde című film kapott ennyi BAFTA-jelölést.

Szintén érdekesség, hogy három éven belül másodszor kapta a legtöbb fődíjat olyan filmdráma, amelynek témája az első világháború:

2020-ban Sir Sam Mendes 1917 című alkotása vitte el a legnagyobb elismeréseket, amely kilenc jelölésből szintén hetet nyert meg: a legjobb film, a kiemelkedő brit film, a legjobb fényképezés, a legjobb produkciós tervezés, a legjobb hang és a legjobb különleges vizuális hatások díját, emellett Mendes vehette át a legjobb rendezőnek járó elismerést is.

A Royal Festival Hallban rendezett idei BAFTA-gálán a legendás néhai énekesről, Elvis Presley-ről szóló, Baz Luhrmann rendezte Elvis című életrajzi ihletésű alkotás kilenc jelölés közül a legjobb szereposztásért és a legjobb sminkért járó elismerést kapta, és a címszereplő Austin Butler vehette át a legjobb férfi főszereplőnek odaítélt díjat.

A legjobb női főszereplő Cate Blanchett lett a Tár című alkotásban nyújtott teljesítményéért.

A nemrég a magyar mozikban is futó A sziget szellemei című film is a nagy nyertesek közé került: tíz jelöléssel indult, és ezek közül megnyerte a kiemelkedő brit filmalkotásnak és a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó BAFTA-díjat, emellett a szereplők közül Barry Keoghan a legjobb férfi mellékszereplő, Kerry Condon a legjobb női mellékszereplő díját kapta.

Forrás: MTI, kép: Netflix

még több film

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több hír

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük