Nem tudott felszállni az Űrállomásra készülő űrhajó

Szojuz-ms-25

Nem tudott felszállni a Szojuz MS-25 legénysége


Húsz másodperccel a start előtt leállították az orosz-fehérorosz-amerikai legénységű Szojuz MS-25 űrhajót szállító Szojuz-2.1a hordozórakéta indítását a kazahsztáni Bajkonurban található űrközpontban. A fedélzeten Marina Vasziljevszkaja fehérorosz, Tracy Dyson amerikai és Oleg Novickij orosz űrhajós tartózkodott. A legénység egészsége nem szenvedett kárt, és a vészhelyzetet az űrhajósok szakszerűen kezelték.


Tracy Dyson, Oleg Novickij, Marina Vasziljevszkaja, forrás: NASA/GCTC/Andrey Shelepin

A rakétaindítást azért állították le, mert az előkészítés utolsó szakaszában feszültségcsökkenést észleltek a vegyi áramforrásnál. Rendellenes helyzet állt elő, így a folyamat az előírásnak megfelelően megszakadt. A központ elrendelte az indítókomplexum egységeinek kiindulási állapotba helyezését és a rakéta huszonnégy órás parkoltatását.


A NASA korábban, a közvetítése során azt közölte, hogy a Szojuz hajtóművei nem kapcsolódtak be időben, és az indítást március 23-án, szombaton ismétlik meg. Az utóbbi információt Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz vezérigazgatója is megerősítette, és elmondta, hogy az új start moszkvai idő szerint 15 óra 36 perckor lesz.


NASA/Bill Ingalls

Az űrhajónak a tervek szerint több mint három órányi repülés után kellett volna dokkolnia a Nemzetközi Űrállomás Pricsal moduljához. Novickij és Vasziljevszkaja tizenkét napot töltött volna az állomáson, majd a Szojuz MS-24-es űrhajóval tért volna vissza a Földre az amerikai Loral O’Hara társaságában, aki 2023. szeptember 15-én érkezett az űrállomásra. Dyson az orosz-amerikai “keresztrepülési megállapodás” keretében repült volna. Az O’Harával együtt érkezett két orosz űrhajós, Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub több mint egy évet tölt az űrállomáson, és Dysonnal együtt tér vissza a Szojuz MS-25-ös űrhajóval.

Forrás: MTI, képek: NASA/Blog, NASA/Bill Ingalls, NASA/Flickr

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Sztratoszféra-ugrás az Északi-sarkra

Mihail Kornyijenko űrhajós, Alekszandr Linnyik tesztpilóta és Gyenisz Jefremov sztratonauta a világon elsőként hajtott végre ejtőernyős ugrást…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük