Spanyolországban hőmérsékleti rekordok dőlnek

Valldemossa Spanyolország

Spanyolországban hőmérsékleti rekordok dőlnek


Spanyolország több városában is megdőlt az áprilisi hőmérsékleti rekord az elmúlt napokban, az Afrika felől érkező forró légtömeg miatt átlagosan 10-15 fokkal melegebb az időjárás az ilyenkor szokásosnál.

A dél-spanyolországi Córdobában kedden 35,1 fokot mutatott a hőmérő, 1,1 fokkal többet mint a 2017 áprilisában mért korábbi rekord, Sevillában pedig 36,4 fokkal a szerdai volt az eddigi legmelegebb áprilisi nap, egy fokkal meghaladva a 1997-ben mért csúcsot.

A dél-európai országban még sosem érte el a hőmérséklet ebben a hónapban a 38 fokot, azonban minden esély megvan arra, hogy most ez is megtörténjen.

Az egészségügyi minisztérium javaslatot tesz a tartományoknak, hogy a megszokottnál két héttel korábban léptessék életbe hőség elleni intézkedéseiket, június elseje helyett május 15-én.

A meteorológiai szolgálat csütörtök-péntekre jelezte a júliusihoz hasonló hőség tetőzését azzal, hogy az ország egyes részein szombattól lehet enyhülésre számítani, amikor hűvösebb légtömeg érkezik az Atlanti-óceán felől az Ibériai-félsziget fölé.

Forrás: MTI, kép: Unsplash


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több időjárás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Van, ahol már félméteres a hóvastagság

  Az elmúlt években nem túl gyakran lehetett találkozni magyarországi időjárásjelentésekben ezzel a felvezetéssel, amellyel az Országos Meteorológiai Szolgálat posztja kezdődik…Tovább

  Sosem volt még ilyen meleg a világon

  Az év első tizenegy hónapjában a globális átlaghőmérséklet rekordmagas szintet ért el, ezzel 2023 lett a legmelegebb év a mérések történetében…Tovább

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Egykori kubikgödörből az Év talaja címig

  Az Agrárminisztérium és a Magyar Talajtani Társaság tavaly kezdeményezést indított, melynek során pályázni lehet az Év talaja címre, az eredményt pedig közönségszavazás dönti el…Tovább

  Sosem volt még ilyen meleg a világon

  Az év első tizenegy hónapjában a globális átlaghőmérséklet rekordmagas szintet ért el, ezzel 2023 lett a legmelegebb év a mérések történetében…Tovább

  1 hozzászólás

  1. Hihetetlen és egyben aggasztó. Szegény spanyolok! 🙁
   Én meg épp most döntöttem el, hogy mégis a melegebb dzsekiben utazom el szombaton kora reggel a plitvicei tavakhoz.
   De inkább a dzseki, mint a 36°C!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük