🛰 Maradj józan és ne alázd az űrkutatást! | SpaceJunkie

Maradj józan és ne alázd az űrkutatást! | SpaceJunkie


Űrkutatással kapcsolatosan (is) jó ideje hisztérikus a hangulat. Megérne egy esszét, miből fakad ez az egész világot és minden témát eluraló hisztéria, amitől lassan agyvérzést kapok. Láthatjátok, hogy időnként már a Facebook-oldalunkon is felbukkannak hisztérikus kommentek. Ezúttal csak röviden írnék erről, inkább nézzétek meg a szintén nem igazán hosszú, viszont lényegre törő videót.

Ezt a csatornát régóta kísérem figyelemmel, mert szembe mennek a hisztériával és az oly divatos, tök esztelen Elon Musk fikázással is. Elon Muskról többször is írtam már, és bár nem kell őt szeretni, de gyűlölni sem. Körülbelül úgy valahogy, ahogyan azt Karotta vagy a SpaceJunkie teszi.


Az alábbi videó jól példázza, mennyi agyatlanságot terjesztenek az interneten olyanok általában, akik „ellenérdekeltek” valamiben, vagy azt hiszik, hogy ellenérdekeltek, mondjuk abban, hogy Elon Musk sikeres legyen; akik abban érdekeltek, hogy most már tényleg menjen tönkre (mert akkor az évekig tartó huhogást végre igazolhatja valami), vagy villantsunk valamit, ami a kínai űrkutatást smafunak mutatja (hogy végre igazolja valami a fejlett világ öröktől való és megdönthetetlen elsőbbségét…), és így tovább a végtelenségig.

Az igazán nagy tragédia az, hogy ezeknek az áligazolásoknak egy részét beveszik azok is, akik egyébként hajlanak a józan ítélőképesség megtartására.

A videóban elhangzik az is, hogy az emberiség egyik legnagyobb vívmánya az űrutazás – és tudom, sokan ezzel sem értenek egyet, sokan úgy vélik, felesleges rakétákat lövöldözni, inkább meg kellene óvni a Földet. Magabiztosan állítom, hogy akik ezt állítják, olyasmi ellen beszélnek, ami nélkül a Föld megóvása sem lenne lehetséges.

Az űrkutatás pontosan annak a fejlődésnek az egyik csúcspontja, ami másik oldalról lehetővé teszi a bioszféra megértését is!

Olyan nincs,

hogy egyfelől ne foglalkozzunk az űrrel, ugyanakkor foglalkozzunk a bolygó megmentésével. Vagy van bennünk tudásvágy, vagy nincs. Ha van, akkor törvényszerűen lesz űrkutatás is. Ha nincs bennünk a tudásvágy és kíváncsiság, higgyétek el, még most is tennénk magasról arra, hogy a bioszféra létezik-e egyáltalán és ha igen, mennyi faj él benne és minek.

De ennél konkrétabban is összefügg a két terület.

Mit ad isten, a földi életet ezidáig legpontosabban, leghumánusabban, legfelelősségteljesebben leíró elmélet, a Gaia hipotézis épp az űrkutatás kapcsán jött létre! Lovelock eredetileg azt a kritériumrendszert kereste, melynek alapján akár egy űrszonda is képes megállapítani bármely a látóterébe kerülő objektumról, hogy van-e rajta élet. Ennek a gondolkodásnak és kutatásnak lett a végeredménye a Gaia hipotézis, vagyis az az elképzelés, ami szerint a Föld egyetlen hatalmas élőlény.

Az meg sehogysem fér a fejembe

egy ideje – és talán már nincs is türelmem ezzel foglalkozni –, hogy miért nem képesek belátni tömegek, hogy amikor az űrkutatás ellen ágálnak, nemcsak minden szavuk és összes hülyeségük az űrön át űrtechnikai eszközök segítségével terjed szét a virtuális térben, és ha ez nem lenne, magányosan sikoltozhatnának egy gumiszobában, de ráadásul a bioszféra állapotáról, változásairól a legfontosabb információkat jó ideje az űrből kapjuk.

Ha van esélyünk bármiféle jobbításra, azt bizony nem az aktivisták teremtik meg, hanem az űrkutatás. Az, hogy van rá lehetőségünk a rendszer egészét

  • egyrészt aprólékosan,
  • másrészt teljes egészében,
  • harmadrészt online, jelenidőben

figyelni és analizálni.

Tényleg ez volna a jobb?

Jobb, ha tudjuk: ha ez nincs, alig tudnánk többet annál, mint amit 100 éve tudtunk a Földől.

Fogadjátok szeretettel az alábbi videót. Ebbe az irányba kellene menni, és ezzel a józan hangvétellel, ami nemcsak az űrkutatásnak, nemcsak a Földnek tenne jót, hanem a mentális egészségünknek is.           


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Sztratoszféra-ugrás az Északi-sarkra

Mihail Kornyijenko űrhajós, Alekszandr Linnyik tesztpilóta és Gyenisz Jefremov sztratonauta a világon elsőként hajtott végre ejtőernyős ugrást…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük