Politikusok saját magukról csináltatnak deepfake videókat

politikusok deepfake

Politikusok saját magukról csináltatnak deepfake videókat


A deepfake szó szerint “mélyhamis”, vagyis gépi mélytanuló (deep learning) algoritmus segítségével létrehozott hamis (fake) mozgókép. Az ilyen, a valódiakhoz szinte megkülönböztethetetlenül hasonlító, mesterséges intelligenciával kreált videókat eddig úgy ismerhettük, mint amelyek főleg másokról, elsősorban hírességekről készülnek, politikusokról pedig gyakran lejárató céllal. Az indiai politikusok azonban rájöttek, hogy a saját magukról készült deepfake-ek remekül használhatók a választási kampányban. Időt és pénzt is lehet spórolni velük amellett, hogy sokkal személyesebb üzeneteket juttathatnak el a választókhoz a segítségükkel.

Indiát a világ legnagyobb demokráciájaként

szokták emlegetni lakosságának majdnem másfél milliárd fős mérete miatt, amit jól tükröz, hogy a választások több, mint egy hónapig tartanak: idén április 19-től június 1-ig. Az idei kampány során pedig a MI igen változatos kiaknázásának lehettek tanúi az indiaiak. Láthatták a jelenlegi miniszterelnök, Narendra Modi avatarját egy közösségi médiában terjedő deepfake videóban, amint hiper-személyreszabott üzeneteket intéz egy sor választóhoz, a nevükön szólítva őket. De ugyanígy járt el pártjának több tagja is. Ráadásul ezekhez a videóüzenetekhez bármilyen nyelv automatikusan generálható, ami a soknyelvű Indiában különösen forradalmi újítás.


Az embereket ugyanakkor telefonon is fel lehet hívatni MI-chatbotokkal, amelyek politikai vezetők hangján szólalnak meg, és kérik a választók támogatását. Mindehhez pedig a hagyományos kampányra fordított idő és pénz töredéke is elég, ráadásul a hatékonyság is nagyobb.

A nagy MI-kereslet

egyik nyertesei az ezzel foglalkozó vállalkozások, amilyen a radzsasztáni Divyendra Singh Jadoun The Indian Deepfaker (Az indiai deepfake-elő) nevű start-upja. Kilencfős csapata korábban reklámokat készített bollywoodi színészek és színésznők mesterséges intelligencia által generált avatárjaival, az év elejétúl azonban egyre több politikus kereste meg.

Ezek között volt Shakti Singh Rathore, Modi pártjának 33 éves tagja is, aki azt a feladatot kapta, hogy minél több embernek meséljen a miniszterelnök programjairól és politikájáról. Ezért úgy döntött, hogy létrehozza saját maga virtuális másolatát.

Körülbelül öt percnyi videót vettek fel,

amiből a start-up aztán jóval több tartalmat állít elő. Persze, kép nem is mindig kell, mert olykor elég, ha a hangot klónozzák a hívásokhoz, a társalgáshoz pedig a ChatGPT-t hívják segítségül. Mint Rathore elmondta, régen, ha egy párt képviselője hívogatta az embereket, általában letették a telefont. De most, hogy a nevükön szólítják őket, sikerül jobban felkelteni az érdeklődésüket.


A legtöbben nem veszik észre, hogy mesterséges intelligencia hívja őket, ahogy a hamis videókról sem mindig könnyű megmondani, hogy nem igaziak. Ez pedig számos visszaélésre és félreinformálásra adhat alkalmat, főleg, mert a mesterséges intelligencia szabályozása Indiában is gyerekcipőben jár.

Forrás: NYT, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több MI

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük