Íme, a Pink Floyd rák, aki a zenekarról kapta a nevét

Pink_Floyd_rák

Íme, a Pink Floyd rák


Sammy De Grave, az Oxfordi Egyetem Nemzeti Történeti Múzeumának kutatásvezetője 14 éves kora óta nagy Pink Floyd-rajongó. A fal megjelenése, vagyis 1979 óta. Alig várta már, hogy valamit elnevezhessen kedvenc zenekaráról, és mivel kutatótársai is hasonlóan éreztek, megbeszélték, hogyha esetleg felfedeznek egy új, rózsaszín rákfajt, akkor azt mindenképpen az együttesről nevezik el.

Erre csak 2017-ig kellett várniuk, amikor is rátaláltak az Alpheidae, vagyis angolul pisztoly- (pistol) illetve csattintórákoknak (snapping shrimp) nevezett család egy új képviselőjére. A család arról kapta a nevét, hogy amikor zsákmányra vadászik, hatalmas és erős ollóival nagyot pattint, így nagynyomású buborék képződik, amely hamar elpattan, pisztolylövésszerű hangot hozva létre. Az így keletkező lökéshullám elkábítja, de van, hogy meg is öli a halat, amit a rák ezután könnyen elkap és megeszik.


Ez a rák a világ egyik leghangosabb élőlénye, az által keltett hanghatás akár 210 decibel is lehet, ami jóval hangosabb, mint egy rockoncert, amelynek hangereje 120 decibelnél meg szokott állni. Egy okkal több, hogy egy rockzenekarról nevezzék el az új fajt, amely így a Synalpheus pinkfloydi nevet kapta. Az állatot egyébként Panama Csendes-óceáni partvidékén találták meg.

Nem ez az első rákféle, amelyet a kutatócsoport egy rocklegendáról nevezett el, ugyanők adták egy másik rákfajnak az Elephantis jaggerai nevet Mick Jagger után.

A Pink Floydot egyébként nemcsak a biológusok, hanem az agykutatók is szeretik.

Forrás: Live Science, BBC, kép: Arthur Anker/Oxford University Museum of Natural History/Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Pink Floyd

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Helyes helyes helyes 🙂 🙂 🙂 Ebből is látszik, hogy képességes kutatók nem feltétlenül szakbarbárok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük