A Föld felé tart a holdszonda

holdszonda

A Föld felé tart a holdszonda


A Peregrine (Vadászsólyom) holdszondát még január 8-án indította útnak a NASA a floridai Cape Canaveral űrközpontból a Boeing és a Lockheed Martin közös vállalkozása, a United Launch Alliance (ULA) új Vulcan Centaur hordozórakétájával.

A hordozórakéta gyorsítófokozatáról a Peregrine sikeresen levált, órákkal az indulást követően azonban súlyos technikai hibák sorozata következett be, amelyek miatt a holdszonda nem tudta teljesíteni küldetését. A napelemek nem fordultak a Nap felé, ezért lemerültek a szonda akkumulátorai, emellett a hajtómű bekapcsolásakor nagy mennyiségű üzemanyag veszett el, a szivárgás pedig később is folytatódott.

A hajtóműhiba első óráiban a NASA és a szondát gyártó Astrobotic szakemberei még reménykedtek abban, hogy ha a szonda leszállása nem is lehetséges, a Hold közelébe mér elérhet. Azonban az üzemanyag elszivárgása olyan mértékűvé vált, hogy esély sem volt erre. Végül úgy döntöttek, hogy a meghibásodott űreszközt a Föld légkörébe vezérlik az üzemanyag maradékával. A Vulcan Centaur utolsó gyorsító fokozata, amelyről a szonda levált, pedig eleve olyan pályán van, amely a Földbe vezeti a rakétafokozatot, amely szintén el fog égni a légkörben.


A Peregrine űrszonda a tervek szerint 2024. január 18-án csütörtökön, magyar idő szerint a késő esti órákban fog belépni a Föld légkörébe. Az elméletileg meghatározott becsapódási hely Ausztrália északi partvidéke közelében lesz a Csendes-óceán Korall-tenger peremtengerében, de oda csak a szonda nagyobb darabjai hullhatnak le, mert jórészt el fog égni a légkörben.

Az eredeti elképzelések szerint a Peregrine lett volna az első amerikai holdraszálló egység az utolsó Apollo-küldetés 1972-es landolása óta. Az Astrobotic Technology magánvállalat űrszondájának leszállóhelye a Gruithuisen-dómok vidékén lett volna a Hold felszínén. A NASA az űrmisszió kudarcát követően 2026-ra halasztotta asztronautái holdraszállását.

Forrás: MTI, kép: Astrobotic

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több Hold

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük