Nézzétek, mézrétek! Őrült siker a birtokon.

Nézzétek, mézrétek! Őrült siker a birtokon.


KERT & VADON

Csepegtettem már a napokban képeket a mézelő zónákról, de most, hogy érkezik a nyárias-napfényes jó idő, rálépek a turbópedálra. Először csak fotókat adok, de igyekszem mihamarabb összerakni videókból is egy csokrot. Nem lesz könnyű, mert amint elállt az eső, hozzáfogtam a nagyobb lélegzetű munkákhoz, arról nem szólva, hogy lassan visszatérek a weboldalra is.


A mézelő zónák

látványa és sikere épp ellenkezője annak, amit az utóbbi napok dühödt és minősíthetetlen blogjai tükröztek (például ITT). Főként a Kisrét szélében futó mézelő zóna marasztal órákon át, nem mintha a Nagykarám keleti és déli határán húzódó zóna (ez szinte teljesen tiszta bíborhere) ne okozna legalább annyi örömöt. És akkor nem beszéltem még a Nagynyiladékról, ami az idén szinte tökéletesen hozza egy erdős sztyepp hangulatát, szintén temérdek virággal.

Szívgyógyszer minden a mézelő zónák szélében töltött pillanat.


Jellegzetes összetétel a Kisrét déli-nyugati és a Hospoda északi szélében: boglárkák, szennyes lednek, és az őszi vetésből bíborhere és réti here (középen a lila virág) | Fotó: Centauri

A virágzás május első napjaiban indult, és most csúcsra jár. Azóta sem találok rá szavakat.

Két érzés biztosan domináns bennem.

 • Régi mániám: Igenis érdemes tervezni, megálmodni projekteket, akár élőhelyeket is, és érdemes kísérletezni, ha pedig valami kudarcot vall, érdemes némi átgondolás után nekifutni újra.
 • Valóban léteznek olyan módszerek, amelyekkel rövid időn belül radikális minőségi és mennyiségi javulást érhetünk el olyan természeti rendszerekben, melyek szó szerint milliónyi élőlénynek nyújt új lehetőséget.

Próbaképp az Angolkert gyepterületébe is vetettem bíborherét, és ott is szépen virágzik. Hálás, remek faj, és valóban temérdek méhnek ad nektárt. Lehet, hogy ez a gif kicsit nehezen töltődik be, adj neki egy kis időt. | Gif: Centauri

Voltak kudarcok.

Mézelő zónákat sem az idén akartam először. Már 2021-ben is vetettem, de azokból a vetésekből nem lett semmi, főként azért nem, mert aztán jött minden idők legdurvább aszálya 2022-ben, de az igazsághoz tartozik, hogy tapasztalatokat is kellet még gyűjteni.

Könnyű úgy mézelő zónákat csinálni, ha vannak gépek és előtte feltörjük a területet, ezt viszont nem akartam.

Feltörés nélkül, a már meglévő flóra mellett akartam újabb mézelő fajokat. Jó pár kísérlet és rengeteg utánajárás és olvasás után már úgy tűnt, hogy ez nem lehetséges, de a tavaly őszi és most virágban álló mézelő zónák rácáfolnak a korábbi tapasztalatokra, mások szakvéleményére és a szakirodalomra.


Így indul a mézelő zóna az Angolkert nagykapujától a Nagykarámon. Itt szinte tiszta bíborhereállomány van. Lenne ennél sűrűbb és látványosabb is, de a szarvasok rendszeresen meglegelik. | Fotó: Centauri

Ez sok erőt ad, és bepöccinti az újabb ötletelési- és tervhullámot. Látni fogjátok, hogy az idén a területkezelés másként zajlik majd, mint a korábbi években. Az idén kicsit drasztikusabb leszek annak érdekében, hogy középtávon ökológiai szempontból is megtérüljön a brutalitásom.

Ha méhlegelőkre keresünk rá a neten, szebbnél szebb fotókat találunk, ahogyan a virágmagkeverékek dobozán is, de élőben sehol sem láttam még szép méhlegelőt. Budapesten sem, és a neten sem találtam meggyőző képeket (ha valaki tud ilyet, küldje el nekem!), már-már azt hittem, hogy igazán szép méhlegelő, ahogyan én nevezem: mézelő rét v. mézelő zóna nem is létezik, vagy ha igen, akkor csak csilliárdokért.

Most elég kilépnem a házból, és elmenni az Angolkert kapujáig, hogy lássam: feltörés nélkül, viszonylag kis pénzből is születhetnek csodaszép, természetközeli mézelő zónák, melyek méhek tízezreinek adnak bőséges nektárt.

És ez boldogság.

Továbbra is a legjobbakat, üdv, Cen’   


Bíborherés mézelő zóna vezet a Boldog-boglyához. | Fotó: Centauri
Remek, vegyes mézelő zóna a Hospoda északi szegélyében. | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Kert & vadon

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több BLOG

No items were found matching your selection.

5 hozzászólás

 1. Káprázatos! 💚🌾🌿☘️🌺Gratula, Cen’!
  Gyermekkoromban a rétek voltak hasonlók.

 2. Micsoda szépségek, dús, buja színkavalkád, valóban gyógyír. A természet hálás azért a hihetetlen munkáért, amit érte s így magadért teszel. Méhdöngicsélős napsütötte madárcsicsergős napokat Nektek🥰🙏

 3. Kérdésem van hozzád, Cen: Milyen magkeverékkel szórtad be a mézelő zónát? Ezt a területet nem is fogod kaszálni?
  Nekünk is van egy nagy kertünk és szeretném én is ilyen tarka mezővé varázsolni.
  Gyönyörűséges a kerted, kedves Cen!
  Adjon neked erőt és kitartást és főleg egészséget!!

  1. Author

   Augusztusban kaszáltam ki ezeket a sávokat a kopár földig, és mielőtt esős időszak jött volna meghintettem bíborhere – vörös here – fehér here – sárga mustár – keverékkel. Ezeket külön vásároltam a mezőgazdasági boltban. Nagyjából egyenlő arányban kevertem össze őket (25-25%), de ez ízlés dolga. A mustár már ősszel virágzott, bár szerényen, a bíborhere május elejétől, a vörös és a fehér here igazán most kezd intenzíven virágozni. Fogok kaszálni, de csak későn, amikor a herefélék eldobták a magvaikat.

   1. Köszönöm!
    Én is fogok próbálkozni, mert jelenleg csak többféle fűféle van, térdig érő, virág közte néhol százszorszép, kisebb foltokban fehér here.
    Igazából ez is nagy eredmény, mivel a szántót felhagyva, több éven keresztül parlagfűvel volt tele. Most is előfordul itt-ott, de azokkal megbékéltem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük