Evakuálhatják a nápolyi földrengés övezetét

nápolyi földrengés

Evakuálhatják a nápolyi földrengés övezetét


A Nápolytól harminc kilométerre található Campi Flegrei területén hétfőn hajnalban 4,4-es erősségű földrengést mértek, ami az utóbbi negyven év legerősebbje volt. A Nemzeti Geológiai és Vulkanológiai Intézet (INGV) szerint bradiszeizmikus (függőleges) földmozgás történt. Sérülés szerencsére nem, csak anyagi kár keletkezett az épületekben.

A helyiek viszont még kedden is az utcán töltötték az éjszakát újabb mozgásoktól félve. Zárva tartottak az iskolák, melyeket szerdán nyitottak újra. A Campi Flegrei területén található Pozzuoliban negyvenhat család nem tudott visszatérni megrongálódott otthonába, Bacoliban, a tengerparton sátrakat állítottak fel az újabb mozgásoktól tartóknak.

Nem lehet megjósolni, hogy meddig folytatódnak a rengések, akár hirtelen és hosszabb időre leállhatnak, de nem kizárt, hogy akár hónapokig vagy évekig eltartanak. Az utolsó erősebb mozgást szerda reggel mérték, amely 3.6-os volt. Az epicentrum közel négy kilométeres mélységben a nyílt tengeren volt, a Pozzuoli-öbölben. Mint Nello Musumeci katasztrófavédelmet vezető miniszter elmondta,

a Campi Flegrei területén

nem létezik zéró kockázat, aki itt él, tudja, mennyire összetett, nehéz és kockázatos itt élni. A veszélyek ellenére viszont “be lehet avatkozni, és enyhíteni lehet a természeti jelenségek hatását”.  

Ezért az olasz kormány felkészül minden eshetőségre, és a helyi hatóságokkal, önkormányzatokkal és más intézményekkel evakuációs terven dolgozik. Ezt a következő napokban hozzák nyilvánosságra, és szükség esetén azonnali evakuációt is elrendelhetnek.

A geológiai szempontból

rendkívüli térségben mindig is létezett katasztrófavédelmi terv a lakosok gyors evakuálására, de a korábbi  előírásokat felül kell vizsgálni a terület magas népességsűrűsége miatt. Nagyon szűk területen 80 ezer ember él több ezer épületben, szükség esetén a minél gyorsabb evakuálásuk nem könnyű feladat. A térségben a közepes, sárga színű készültség marad érvényben.

Május utolsó napjaiban gyakorlatot tartanak a lakosoknak. Ötszázmillió eurót különítenek el a megrongálódott épületek helyreállítására és biztonságossá tetelére. A házak vizsgálata már megkezdődött, ötvenöt csapat végzi az állapotfelméréseket. Mindenekelőtt az iskolákat akarják biztonságossá tenni, melyeknek száma meghaladja a hatvanat.

Nello Musumeci elmondta,

hogy az országnak ezen a részén “éberen együtt kell élni” a földrengés, a vulkánkitörés és a bradiszeizmikus tevékenység veszélyével. Nápoly térségében az 1944 óta alvó Vezúv jelent veszélyt, Campania tartomány egésze földrengészónának számít, a Campi Flegrei lakóit pedig a föld süllyedésével és emelkedésével járó mozgások veszélyeztetik.

Vulkánkitörés esetén hét kisebb-nagyobb város területén lép azonnal életbe az úgynevezett vörös zóna, ahonnan evakuálják a lakosságot. Veszélyes bradiszeizmikus tevékenység esetén ugyanazt három településen rendelik el azonnal, vagyis Pozzuoliban, Bacoliban és Monte di Procidában.

Nápoly és térsége egy “szupervulkánra” épült, ami valójában egy huszonkilenc vulkánból és úgynevezett kitörési pontból álló vulkánrendszer, amelynek teljes területén közel hatszázezren élnek.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

földrengések

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kisebb földrengés volt a szomszédban

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben. Mint a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium a Facebookon írta…Tovább

Földrengés volt New York környékén

Közepes erősségű földrengés volt pénteken délelőtt az Egyesült Államok északkeleti partvidékén, a New York és Philadelphia közötti sűrűn lakott területen…Tovább

5 hozzászólás

 1. ” Nápolyt látni vagy meghalni” tartja a mondás. Néhány nappal ezelőtt érkezett haza onnan egy barátnőm- mázlista.
  Az érdekes, hogy vulkánra épült város. Az embernek olyan víziója lesz ettől, hogy egyszer csak morajlik az alvó föld és minden repül az égbe, meg a lángokba. A föld alatti rakéták is ilyenek lehetnek- ahogy az egyik politikai elemzőtől hallottuk egy Friderikusz podcastban, miszerint nem az égből hullik ránk az atombomba, hanem a föld alatt érkezik tűpontossággal.

 2. Az ember együtt él a veszély tudatával, és nem költözik el. Felkészül a védekezésre. (Nápoly, San Francisco, Izland)
  Vagy nincs is teljesen biztonságos hely a bolygón?

  1. Fogalmam sincs- minden olyan bizonytalanná válik néha.

 3. Author

  Nápoly egészen speciális hely szerintem, nem olyan, mint a többi város. Amikor ott jártam, azt éreztem, hogy olyan, mintha belülről feszítené valami, de nem tudtam tetten érni, hogy mi az. Azt gondoltam, hogy az emberek mentalitásában lehet valami, hogy a város melankóliáját harsány jókedvvel próbálják elnyomni..aztán ott a maffia, néhány utca, ahová nem tanácsos menni, meg amúgyis érdemes résen lenni. Néhány utca annyira romos, hogy az ember úgy érzi, mindjárt rádőlnek az épületek földrengés nélkül is. Akkor még nem gondoltam, hogy mindebben ez a tényleges vulkáni feszültség is benne lehet. Szerintem aki ott él, nem gondol a veszélyre, ahogy például a dél-koreaiak sem.

  1. Életemben egyszer éreztem hasonlót Mostarban az Öreg hídnál. Pánikos tüneteim lettek, soha előtte és utána nem volt ilyen. Vannak nagyon nehéz energetikájú helyek, talán Nápoly is ilyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük