Frissítés: Körülhatárolták a lángokat a Fertő-tónál

Frissítés: Körülhatárolták a lángokat a Fertő-tónál


Nagy területen kapott lángra a nádas Győr-Moson-Sopron vármegyében, Sopron és Fertőrákos térségében, az országhatár közelében.

A Soproni Téma Facebook-oldala azt írja, hogy a tűz az osztrák oldalról, Fertőmeggyesről terjedt át Magyarországra a viharos szél miatt.

A katasztrófavédelem újabb tájékoztatása szerint nem sokkal dél után a tűzoltóknak sikerült körülhatárolniuk a lángokat. Az egységek a terület egyik oldalán a még nem égő területet locsolták, míg a meggyulladt részen “támadó és védő vízsugarakkal”, kéziszerszámokkal dolgoztak. Jelenleg is folytatják a munkálatokat, amiket a szél nehezít. Közölték azt is, hogy a tűz mintegy két és fél négyzetkilométernyi területet érintett.

Burgenlandban mintegy negyven tűzoltó végezte a lángok oltását, Magyarországról a soproni, csornai, kapuvári, sopronkövesdi, sárvári, szombathelyi, győri és lébényi hivatásos tűzoltók mellett fertőrákosi, nagylózsi, hegykői, sopronhorpácsi, osli, völcseji, nagycenki és peresztegi önkéntes tűzoltók vonultak ki.

Az ORF szerint a lángok kedden 23 óra körül a fertőmeggyesi hulladéklerakó mellett csaptak fel. Kezdetben fennállt a veszélye annak, hogy a tűz átterjed a hulladéklerakóra is, de ezt a Fertőmeggyesi Önkéntes Tűzoltóságnak sikerült még időben megakadályoznia.


Tavalyi videónk a fonyódi nádastűzről

Rövid időn belül ez már a második tűzeset a Fertő tó környékén. Március elején Sásony/Winden am See környékén égett nagy területen a nádas. Akkor a katonság és a belügyminisztérium helikopterei is részt vettek az oltásban.

Eközben a Szeged365 hírportál is tegnap éjszakai nádastűzről számolt be a Facebookon. A helyszínt nem pontosították, csak képekkel alátámasztva azt írták, hogy akkora nádastűz volt az Alföldön, hogy pirosra festette az éjszakai égboltot is.

A zöldhulladék-égetés veszélyei

A katasztrófavédelem nemrég arról számolt be, hogy márciusban országszerte már 543 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. A lángok fellobbanása általában zöldhulladék-égetésre vezethető vissza, és már 603 futballpályányi terület égett le a hónapban.

Ha bárki a kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot pedig kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni. Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés.Viszont az önkormányzati rendelet is csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos. Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot.

Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, a tüzet soha ne hagyja felügyelet nélkül, legyen a közelben oltóvíz, legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet. Ha pedig feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni, és csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk.

Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

Forrás: MTI, címlapkép: nádastűz Fonyódnál 2022-ben, forrás: Centauri, kép: Unsplash


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Kellenek halak a kerti tóba?

  Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Új állatvédelmi tananyag készült

  A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatvédelmi tananyagot és képzési sorozatot készített jogalkalmazóknak, hogy hatékonyabbá és gördülékenyebbé…Tovább

  Kellenek halak a kerti tóba?

  Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük