Tíz, mentett tojásból kelt túzok kapott szárnyra

túzok

Tíz, mentett tojásból kelt túzok kapott szárnyra


Idén tíz, mentett tojásból keltetett túzokfiókát nevelt fel sikeresen a Körös-Maros Nemzeti Park a dévaványai Túzokvédelmi Állomásán. A fiatal madarak a napokban szárnyra keltek és elvegyültek vad társaik között.

A nemzeti park egyik alapvető célkitűzése a kihalás szélére került túzokpopuláció megmentése. Ez döntően két feladatból tevődik össze. Az egyik a szabadtéri állomány védelme, amire a legnagyobb hangsúlyt fektetik. A másik feladat a természetszerű gazdálkodás fenntartása, amiben nagy segítséget nyújtanak a környező gazdálkodók, akik nélkül nem tudnának ilyen eredményes túzokvédelmi tevékenységet folytatni.

A szabadtéri állomány velejárója, hogy a kotló madarak bizonyos zavaró körülmények esetén végleg elhagyhatják a fészküket.

Az elhagyott tojásokat 1979 óta mentik a nemzeti parkban, azaz beszállítják őket a dévaványai Túzokvédelmi Állomásra, ahol kikeltetik, majd a csibéket felnevelik és visszahelyezzik a természetes környezetbe.

Idén tíz túzokcsibe kelt ki a Túzokvédelmi Állomáson. Mintegy három hónap alatt megtanították őket önállóan táplálkozni, a Túzokvédelmi Mintaterületen pedig már nagyokat repülhettek is. Egy dologra azonban nem tudják őket megtanítani, mégpedig arra, hogyan kell viselkedni a szabad természetben, miként tudnak védekezni a ragadozók ellen. Ehhez vad társaikat, azaz a térség túzokállományát hívják segítségül.A vadon élő csapatok ugyanis előszeretettel választják a Túzokvédelmi Mintaterületet, ahol nyugodt környezetben táplálkozhatnak. Az adott évben felnevelt egyedek pedig beállnak közéjük, csatlakoznak hozzájuk és elkezdik önálló, szabad életüket.

Így történt ez az idén is: a felnevelt példányok már a vad csapatokkal együtt mozognak, ezt a lábukra helyezett színes jelölőgyűrűk alapján biztosan meg lehet állapítani. Egy kakast GPS-jeladóval is elláttak, a mozgása nagyon fontos információkat nyújt majd a térség túzokpopulációjának élőhely-választásáról.

A repatriáció sikerének egyik kulcsa a nagy mennyiségű vad madár és a biztonságos Túzokvédelmi Mintaterület. Idén megfigyeltek egy három éve repatriált színes gyűrűs tojót is, aki egy kakasccsibét vezetett.

Forrás: KMNP, kép: Andrej Chudý/Flickr

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több nemzeti park

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Pénteken kezdődik a Nemzeti Parkok Hete

Kenutúrákon, bölényszafarin, lápréti barangoláson, sólyom- és saslesen és interaktív vízvizsgálaton is részt vehetünk a Magyar Nemzeti Parkok Hetén…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük