Második fázis kész! Végeztünk a szártépőzéssel

Második fázis kész! Végeztünk a szártépőzéssel


Kert & vadon | Fotó: Centauri


“Jó döntés volt változtatni az élőhelykezelésen.”

Az új víztestek készítése előtt két munkával kellett végeznünk, az első a kaszálás volt, most pedig a szártépőzés a völgyben.

Viharos napokat élünk, kettős értelemben is, sőt: hármas értelemben, ha ide számítanám a közéletet is – amitől továbbra is próbálok rettentő távolságot tartani, mert agybaj és nemcsak átvitt értelemben diliház, hanem ténylegesen is.

Vannak is arra vonatkozó kutatások, hogy a politikában (világszerte) feltűnően magas a szociopaták, de ami ennél is aggasztóbb: a pszichopaták aránya,

szerintem annyian vannak már, hogy hozzászoktunk, sőt sokan azt hiszik, hogy a jó politikus ismérveihez tartoznak azok az „erények”, melyek valójában szociopátiás vagy pszichotikus jegyek, de mindegy is, nem véletlen, hogy az életerőmet és életidőmet igyekszem kimenteni ebből a diliházi körforgásból, még akkor is, ha a közélet csúcsra forr.

Ettől függetlenül is igaz, hogy

viharos időket élünk,

s még az is igaz, hogy kettős értelemben, mert egyfelől egymást érik a tényleges viharok, naponta ázunk bőrig, és korábban sem panaszkodhattunk szárazságra, csúsztak is a munkálatok szépen rendben, egyre másra, másrészt annyi, de annyi minden van, hogy csak kapkodom a fejem, s megvallom:

rettenetesen frusztrált vagyok.

Nem bírok ennyi mindent egyszerre alig egy évvel az infarktus után, de mielőtt bárki azt hinné, én hajtom magamat, elárulom: van olyan is, hogy az élet űz valakit, én ugyanis nem vagyok milliomos, se a politika vagy ideológiák és divatok kegyeltje, s némi ide vagy odanyalásért jól eltartott író sem, tehát hajt a sors, és mostanában épp hétágú korbáccsal, és ezt kissé nehezen viselem.

De vissza a viharos időkre, a tényleges viharokra és a birtok munkáira (a Cenwebről nem is szólva).

Csütörtök van, hamarosan itt a hétvége, ami nálunk sosem a pihenés időszaka, mert egy weboldalon nincs szombat, nincs vasárnap, sőt a birtokon sincs munkaszünet vagy ünnep,

ha mégis, akkor azokon a napokon, amikor végre valami megvalósul, amikor egyik másik munka végre véget ér, vagy esetleg, amikor előkerül valami rendkívül szép vagy ritka faj.

Most akár ünnepelhetnénk is, mert oly sok vergődés és halasztás után, eső ide, eső oda, tegnap délelőtt (2024.05.22.) végeztünk a nagy munkálatok második fázisával, a szártépőzéssel. Ez új korszak a birtok történetében megint.

2024 az első év,

hogy a Nagypatakot kísérő rét egész évben kaszálva van (a nádasok kivételével). Így a rövidfüvű területek nagysága sokszorosa a korábbinak, és ez meg is látszik!


A kaszálást egy héttel korábban már megejtettük. A kettő együtt eredményezte, hogy rendszeres a barázdabillegető a birtokon, két pár is talán, amihez hasonlót utoljára körülbelül 15 éve észleltünk. Soha ennyi seregély nem bandázott nálunk, és körülbelül 50-100 mezei veréb is szinte folyamatosan a területen van. De látunk a kaszálókon portyázó dolmányos varjúkat (ez is unikális nálunk, és talán sosem fordult még elő), szajkókat, zöld küllőket, citromsármányokat.

Jó döntés volt változtatni az élőhelykezelésen. A részletekről, a következő időszak eredményeiről jövünk még sok videóval és fotóval, de addig is fogadjátok szeretettel – ha még nem hallgattátok meg – a legutóbbi podcastet, amit konkrétan szártépőzés közben vettem fel.   


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Sikerrel járt a verebek védelme? | Fotók!

Mivel fészkelőként a mezei veréb nincs jelen a birtokon – körülbelül 2015 óta – fontos célkitűzés volt, hogy 2024-ben végre visszahozzuk a fészkelő fajaink közé….Tovább

1 hozzászólás

  1. Ez egészen elképesztő- kedves Cen, lenyűgöző a podcast, szóval azt hiszem vagy így kell csinálni, vagy sehogy. Viszem és megosztom. Hiszem, hogy aki nem az ostoba celebes videókat és híreket nézni, megérti, hogy hogyan érdemes élni- bármilyen területről van szó- és miért. Sziszifuszi erőfeszítések, elkötelezettség , példa- egyszerűen nincs megfelelő kifejezés arra ami í Te birtokodon történik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük