Amerikai képzést kaptak a magyar űrhajósok

magyar űrhajósok

Amerikai képzést kaptak a magyar űrhajósok


Áprilisban tíznapos amerikai egyesült államokbeli szakmai úton vettek részt a magyar űrhajósjelöltek Houstonban, majd Philadelphiában. Útjuk során bepillanthattak az űrutazás fellegvárában működő intézmények és szakemberek napi munkájába, és személyes tapasztalatokat, élménybeszámolókat hallgathattak meg a világűrt már megjárt asztronautáktól.


Houstonban, a NASA központjában a szervezet egyik fejlesztési szakértője vezette körbe a jelölteket. A látogatóközponton túl az úgynevezett Mockup létesítményt is megnézték, amely a Nemzetközi Űrállomás élethű mása: többek között itt is zajlik az űrhajósok kiképzése.

De a program nemcsak passzív ismeretszerzésből állt, a szintén Houstonban működő magánűrkutatási vállalat, az Axiom Space szakemberei átfogó elméleti és gyakorlati képzést tartottak nekik.


Különböző alkalmassági teszteket és kiképzési feladatokat is végre kellett hajtaniuk, nagy hangsúlyt fektetve a csoportdinamikára. Ez alatt a vállalat űripari szakértői és pszichológusai folyamatosan vizsgálták a reakcióikat és a kommunikációs képességeiket. A jelöltek virtuális valóság segítségével tapasztalhatták az űrbéli munkavégzés sajátosságait és élőben követhették nyomon a Nemzetközi Űrállomáson folyó kísérleteket is.


Philadelphiában, a Nemzetközi Űrhajózási Képzési és Kutatási Központban sikeresen teljesítettek egy centrifugaképzést, amely az űrrepülés során felmerülő mell-hát irányú többletterhelést szimulálta. A jelölteknek 6G-s terhelést kellett elviselniük a negyvenöt perces képzés során, amely idő alatt a teljes folyamatot szimulálták a felbocsátástól a visszatérésig. A szimuláció során a jelöltek űrorvosa hang- és videókapcsolaton keresztül folyamatosan nyomon követte az egészségügyi állapotukat, valamint figyelemmel kísérte élettani paramétereiket és rögzítte a pulzusukat, a légzésszámukat és az EKG-adataikat. Bővebb információk és további képek a Magyar Űrhajós Program Facebook-oldalán találhatók.


Forrás: MTI, kép: Magyar Űrhajós Program/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük