Megvan a magyar űrhajós, aki az űrállomásra utazhat

magyar űrhajós

Megvan a magyar űrhajós, aki az űrállomásra utazhat


Döntött a szakértői bizottság, és Kapu Tibort választotta a Nemzetközi Űrállomásra utazó asztronauták közé, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz. Ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát. Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök, aki eddig leginkább az autóiparban dolgozott, és főleg akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozott. Cserényi Gyula 35 éves villamosmérnök.

A küldetésre 240-en jelentkeztek, akik közül a szakértők egy rendkívül összetett folyamat során választották ki a négy jelöltet. Ők már eddig is komoly kiképzésen estek át az űrdinamikától kezdve a könnyű repülőgépes pilótakiképzésen át a különböző fizikai tesztekig és tudományos munkákig.


A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Kapu Tibor kutatóűrhajós Budapesten 2024. május 27-én. Forrás: MTI/KKM

A kiválasztott két űrhajósnak pedig most újabb nagyon komoly feladatokat kell majd végrehajtaniuk, mind a fizikai, mind a mentális állóképesség szempontjából. Mindez felkészíti őket arra, hogy kibírják azt a mintegy 48 órás utat, amelyet egy kapszulában szinte egy helyben kell eltölteniük, amíg a Nemzetközi Űrállomást elérik.

A kiválasztottak hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), illetve egy szerződés alapján az Axiom Space nevű vállalat fogja biztosítani a kiképzésük utolsó fázisát. Az utolsó pillanatig versenyben lévő másik két jelölt a misszió munkáját majd a földi támogató egység vezető munkatársaként fogja segíteni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Cserényi Gyula tartalékos kutatóűrhajós Budapesten 2024. május 27-én. Forrás: MTI/KKM

Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan 44 évvel ezelőtt, 1980-ban a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén utazott a Szaljut–6 űrállomásra.

Forrás: MTI, képek: Unsplash, MTI/KKM

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Túl rövid egy nap? A Hold megoldja

Amikor 1969-ben az Apollo-11 program űrhajósai leszálltak a Holdra, apró tükrökből álló, úgynevezett retroreflektorokat helyeztek el az égitesten…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük