Úttörő magyar kutatás vizsgálja a szinapszisok működését

szinapszisok működését

Úttörő magyar kutatás vizsgálja a szinapszisok működését


A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) agykutatói egy rendkívül nagy felbontású mikroszkóp segítségével feltárták, hogy mi történik pontosan az idegsejtek közötti kapcsolódási pontokon, az úgynevezett szinapszisokon.

Az idegrendszerben körülbelül 86 milliárd idegsejt található, amelyek között rengeteg (becslések szerint száztrillió) kapcsolódási pont van. Ezek a kapcsolódási pontok az úgynevezett szinapszisok. A szinapszisok különböző molekulák és elektromos jelek (ingerület) segítségével kommunikálnak egymással.

A szinapszis ereje

Olyan, mintha az idegsejtek a szinapszisokon keresztül beszélgetnének egymással. Azonban nem mindegy, hogy milyen hangerővel teszik ezt. “A szinapszisok erősségét úgy képzelhetjük el, mintha egy hangszóró hangerejét állítanánk: egy-egy szinapszis ingerületátadása teljesen meg is szűnhet, majd fokozatosan a legmagasabb szintig emelkedhet. Mintha szépen lassan a maximálisra tekernénk fel a hangerőt” – olvashatók az MTA közleményében Katona István, a Molekuláris Neurobiológia Kutatócsoport vezetőjánek szavai. Mint hozzáteszi, a szinapszisok erőssége nagy mértékben meghatározza az agyműködést, ezért mind a száztrillió idegkapcsolatunk erőssége precízen szabályozott.

Mi szabályozza a “hangerőt”?

Nagy kérdés azonban, hogy mi szabályozza a szinapszis hangerejét. A legújabb felfedezés e szabályozásról nyújt új ismereteket. A “hangerőszabályozást” régóta vizsgálják egy kutatási program keretében, amit még Freund Tamás és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) jelenlegi és korábbi elnöke indítottak 25 évvel ezelőtt. A kutatók most újabb nagy előrelépést tettek a folyamat megértésében: sikerült megfigyelniük a szabályozásban fontos molekulák pontos mennyiségét és elhelyezkedését a szinapszisokban. Ez volt az első olyan kutatás a világon, amelyben egy ideghálózat egyetlen szinapszisában sikerült ezt megmérni.

A szinapszisok kutatásának egyik legkomolyabb gátja korábban a rendkívül apró, nanométeres méretük volt, ami miatt a vizsgálatukhoz különleges mikroszkópiára van szükség. Ez a lehetőség 2013-ban nyílt meg a kutatócsoport előtt, amikor az MTA Lendület Programja segítségével új mikroszkópos fejlesztésbe kezdhettek. Az új mikroszkóp segítségével már nanométeres pontossággal tudták vizsgálni a szinapszisokat (a nanométer a méter egymilliárdod része).

A felfedezés jelentőségét jól mutatja, hogy a világ egyik legfontosabb tudományos szaklapja, a Science Advances a címlapján hozta a tanulmányt. A kutatás eredményeiről a Magyar Tudományos Akadémia honlapján olvasható részletes beszámoló.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több agy

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Emberi agysejtekből építenek számítógépet

Miközben egyre inkább beszivárog a hétköznapjainkba a mesterséges intelligencia, kutatók egy csoportja szerint egy napon a gépi rendszereket is felülmúlhatja egy másfajta intelligencia…Tovább

4 hozzászólás

  1. Remélhetőleg ez a kutatás majd előrébb viszi a több okból bekövetkező demencia vizsgálatát is!

  2. Lenyűgöző. Hogyan is tudna bàrmilyen mesterséges intelligenci helyettesìteni az emberi agy integratìv ,szintetizàlò működését?. A rengeteg kapcsolòdàs az idegsejtek között òriàsi tartalék is kieső funkciòk pòtlàsàra, legalàbbis a motoros funkciòkat illetően. Màs a helyzet a magasabb funkciòk, abstrakt gondolkodàs, vagy a memòria esetében. Nagyon szeretem ezt a témát, jò tudni, hogy nem csak Amerikàban talàljàk fel a spanyolviaszt😍.

    1. Author

      Nagyon érdekes, elképesztő, tényleg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük