Két magyar bor is bekerült a világ legjobbjai közé

magyar bor

Két magyar bor is bekerült a világ legjobbjai közé


Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).

Mint a Tornai Pincészet közölte, az IWC a világ egyik legalaposabban és legszigorúbban bírált borversenye. A többkörös bírálati folyamatban minden érmet szerző bort legalább tizenegy nemzetközi szaktekintély kóstol, és nemzetközi összehasonlításban is kevés érmet osztanak ki.

A verseny érdekessége,

hogy a már egyébként is különlegesnek ítélt, 95 pont felett teljesítő, aranyérmes borokat újrakóstolják, és ezekből kategóriánként kiválasztják a legjobbakat, ezek kapják a Trófea-díjat. A 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelű és a 2018-as Royal Tokaji 6 puttonyos Tokaji Aszú egyaránt 96 ponttal nyerték el az elismerést.

A 96 pont különösen magas értékelés. A világ élvonalába tartozó pincészetek többezer nevezett borából a versenyen csak egyetlen kapott 98 pontot, egy pinot noir Burgundiából. Összesen tíz érdemelt ki 97 pontot, és 96 pontot is mindössze 62 bor tudott szerezni.

További négy magyar bor nyert aranyérmet:

a Tornai Top Selection Aranyhegy Juhfark 2020, a Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2018, a Patricius Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2019 és a Patricius Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2018. A Tornai Top Selection Apátsági Furmint 2021 és a TóthBorbirtok Pannonhalma Kódex Furmint 2022 ezüstérmet, a Gere Attila Solus 2021 és a Törley Mia Gyöngyöző Moscato bronzot szerzett, további öt magyar bort pedig az ajánlott kategóriába sorolt az IWC zsűrije.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több bor

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ezek a legjobb olaszrizlingek a régióban

2021-ben három borszakíró, a horvát Sasa Spiranec, a szerb Igor Lukovic és a magyar Győrffy Zoltán úgy döntött, nemzetközi versenyt alapít az olaszrizling tiszteletére…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük