Lebuktak a kerti pókok

kerti pókok

Lebuktak a kerti pókok


Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a lakosság bevonásával mérte fel tavaly tavasztól őszig a hazai kertek póknépességét. A Pók-Háló névre keresztelt kutatáshoz több száz kertregisztráció és több ezer fotó érkezett az ország minden tájáról. Az önkéntes kutatók feladata az volt, hogy lencsevégre kapják a nyolclábúakat.

A pókok kiváló indikátorok

A pókok különböző fajait kevesen ismerik, sokan kicsit félnek is tőlük, pedig kiváló indikátorai (jelzői) egy-egy élőhely állapotának: a pókfajok nagy száma a biológiai sokféleség magas szintjére utal.

Hazánkban több mint nyolcszáz pókfaj található meg, amelyek közül egyetlen kertben is akár több tucat faj lehet jelen. Az ÖMKi szakemberei a SEEN (Social Engagement in Ecology Network) Hungary 2024 – Citizen Science, azaz közösségi tudományos kutatásokat felvonultató konferencián mutatták be a program első eredményeit.

A kutatás egy társadalmi felelősségvállalási program keretében valósulhatott meg, amelyet a negyedik DoingGood – CSR Award díjátadón különdíjjal jutalmaztak.

Miért jó a közösségi kutatás?

Bár a citizen science, vagyis a lakossági részvétellel zajló kutatások csak a közelmúltban kezdtek ismertté válni Magyarországon, néhány élen járó hazai példa és nemzetközi gyakorlat alapján jól látható, hogy

óriási hozzáadott értéket hordoz a kutatók és az önkéntesek összekapcsolódása egy-egy érdekes tudományos vizsgálat szempontjából.

Ezért is hirdetett az ÖMKi tavaly két közösségi kutatást, köztük a biológiai sokféleség témában létrehozott Pók-Háló citizen science programot, amelynek célja az volt, hogy a pókok csoportján keresztül bemutathatóvá váljon, hogy kertészkedési szokásaink és kertünk természetességi foka milyen nagy hatással van az ott kialakuló életközösségekre.


Meglepően sok adat érkezett

Az önkéntes adatküldők tavaly május elejétől október végéig az ÖMKi honlapján regisztrálhatták kertjüket és fényképek formájában feltölthették megfigyeléseiket. A pókokról készült fényképeket szakemberek nézték át, a megfigyelt példányokat beazonosították és a gyűjtött adatokat térképes adatbázisokban rögzítették.

A program végén a vártnál is több adat állt a kutatók rendelkezésére, a magas fajszám minden várakozást felülmúlt.

214 résztvevő összesen 223 kertet regisztrált 184 különböző magyarországi lokációról. Ez alapján elmondható, hogy Magyarország majdnem minden tájegységéről érkeztek megfigyelések. A 223 kertből összesen 3330 darab fényképet töltöttek fel a projekt online felületére, amelyekből 2800 értékelhető adatot nyertek ki a kutatók, ami azt jelenti, hogy 2800 esetben legalább család szinten azonosítani tudták a képen szereplő pókot. A beérkezett képmennyiség alapján a regisztrált kertekből összesen 29 pókcsalád 127 pókfaját sikerült kimutatni.

A leggyakoribb pókfajok

A Pók-Háló részvételi kutatásban a leggyakrabban a keresztespókfélék, farkaspókok, álkaszáspókok, zugpókok, törpepókok, karolópókok és ugrópókok fordultak elő.

Kifejezetten ritka és érdekesnek mondható fajok is előkerültek ugyanakkor, mint a hűsölő keresztespók, amely kifejezetten vizes élőhelyek közelében szokott előfordulni, vagy a tölgylevél-karolópók, amely elsősorban a tölgyesekhez kötődik.

A térkő távol tartja, a vegyszer megöli a pókokat

A kutatók megvizsgálták, hogy a természetes/féltermészetes élettér kerten belüli aránya milyen hatással van a kertek fajgazdagságára nézve. Ehhez összevetették a kerttulajdonos által megadott adatokat a kertek relatív (pók)fajgazdagságával, és eredményül azt kapták, hogy a fajgazdagság és a mesterséges burkolattal rendelkező felület aránya között szignifikáns negatív kapcsolat van.

Vagyis a burkolt felület arányának növekedésével valamelyest csökken a kertek fajgazdagsága.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a vegyszerhasználat (évente egyszeri vagy többszöri) a pókfajok számának csökkenését eredményezi a vegyszereket nem használó kertekhez képest, azaz negatív hatással van a kertek biológiai sokféleségére. Bővebb információk a projektről és az eredményekről itt és itt olvashatók.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több kert

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük